Община Социални дейности

Британски студенти стажуваха в десет социални услуги на община Велико Търново

     Близо 20 студенти по психология във Великобритания бяха на едномесечен летен стаж в десет социални услуги на община Велико Търново. Младите хора учат в пет Британски университета и са от Кипър, Бразилия, Гърция, Сингапур, Румъния, Китай, Хонконг, България и Англия. Те са в общината за трета поредна година в организирана от българката Мирела Великова практика. Стажът се реализира в партньорство с Общината и ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Във висшето училище бъдещите психолози слушаха лекции на английски  в четири обучителни модула с широк спектър от теми и проблеми. По време на срещите във ВТУ са водени и дискусии, обсъждани са различни казуси.

 На среща с журналисти бъдещите психолози от Британски университети споделиха, че у нас социалните институции са по-отворени. Това може би е причината екипите в тях да са добронамерени и всеотдайни, а потребителите спокойни и щастливи. Младите хора бяха в домовете за възрастни „Венета Ботева” във Велико Търново и в Балван, както и в осем услуги за подрастващи. С възрастните хора правиха баници и щрудел, изработваха български сувенири, обсъждаха различни теми, включително и периода на комунизма. Всички бяха единодушни, че лятната практика ги е обогатила професионално и с удоволствие биха дошли отново на стаж в община Велико Търново.

Тази вечер участниците в летния стаж получават на официална церемония сертификати от ВТУ и Общината. В понеделник пристига нова група, която отново ще работи в социалните институции, сподели Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново.