Здравеопазване

Две жени, едната от които бременна, и 6-годишно дете са в реанимация с усложнения от грип

Трима души са настанени в Реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с усложнения вследствие на грип. Сред тях и 21- годишна жена, която е бременна в 30-та гестационна седмица и 6- годишно дете. Те са с вирусен енцефалит и е доказан грипен вирус . Днес там е постъпила и жена с двустранна пневмония. И тримата са в тежко състояние.

От началото на месеца Инфекциозното отделение на областната болница работи на пълен капацитет. Като в момента там са настанени десет души, сред които и деца на възраст от 5-10 години.
„Ще изпратим официално писмо до РЗИ – Велико Търново за обявяване на грипна епидемия, тъй като случаите се увеличават, както и броя на хората с тежки усложнения“, съобщи началникът на отделението д-р Константин Рашков.

От началото на месеца през детско отделение са преминали над 200 деца. А в момента броя на приетите за болнично лечение е 50, съобщи д-р Валентин Точков.
Лекарите напомнят, че основните симптоми на вируса
са висока температура, главоболие, нарушено съзнание и остра кашлица.

Медиците призовават пациентите да не предприемат самолечение, а веднага след като забележат някои от изброените симптоми да потърсят лекарска помощ.