Любопитно

Боят при Страцин от 1944 г. оживява на полигона край Беляковец

Битката при Страцин от 1944 година ще бъде пресъздадена на 22 октомври на полигона край село Беляковец. Възстановката е по идея на варненския клуб за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“. В представянето на историческия епизод ще участват 80 членове на клуба, курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, от Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и 10 исторически реконструктори от клуб “Deutschefreikorps” в Румъния, съобщи доц. Момчил Тачев от Техническия университет в морската столица.

Събитието ще започне в 11,30 часа с демонстрации на автентична техника и копия на оригинални снаряжения и униформи от периода. Зрителите ще видят камион „Мерцедес Бенц” и разузнавателен автомобил „Фолксваген – кюбелваген” от 1942 г., „Феномен – Гранит” от 1936 г.,  немски мотоциклети с кош от моделите Цюндап КС 650 и БМВ 75, оригинално противотанково немско оръдие ПАК 40, реплика на полево оръдие ПАК 36, реплика на минохвъргачка.

„Нашата основна цел е правдиво показване пред българската общественост на героизма и бойното майсторство на Българската армия. Да се припомнят събитията, за да станат достояние, защото особено младите хора не са добре запознати с тези трудни моменти от българската история и най-вече с постиженията и жертвите, които България дава в битката с нацистката и фашистката доктрини и техния режим през Втората световна война и заслугата на България за отхвърлянето на фашизма от нашия район“, обясни доц. Тачев.

Страцинско-Кумановската операцияо е настъпателна операция на Българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх,  отбраняващи подстъпите към долината на река Вардар.  Проведена е от 8 октомври до 14 ноември 1944 г.  успоредно с Нишката настъпателна операция и Брегалнишко-струмишката настъпателна операция.

Операцията се провежда с цел да се пресече пътят за отстъпление на група немски армии „Е“ от Търция към Централна Европа. Българските войски започват настъпление на 8 октомври и същия ден влизат в Крива паланка. Последователно се водят боеве за хребета Стражин (18 октомври) и Страцинската позиция, която е овладяна на 25 октомври. Сраженията продължават при река Пчиня и град Куманово (11 ноември), където частите на Вермахта наново са разбити.

Битката  при Страцин е  тежка.  Българската армия губи 430  войници, около 1700 са ранени.