Култура

Борислав Нешев ще представи първата си самостоятелна изложба в старата столица

Първата самостоятелна изложба на великотърновския учител Борислав Нешев ще открие есенно-зимния сезон в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица. Събитието ще се състои на 8 септември от  17,30 часа. Експозицията е посветена на 70-ата годишнина на твореца, и ще покаже 33 творби и разностранни черти от неговия талант. На платната му са пресъздадени фолклорни мотиви, пейзажи, исторически сюжети и други.

Борислав Нешев е роден в град Русе, но целия си живот прекарва във Велико Търново. Завършил е Факултета по изобразително изкуство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Стенопис” при Никола Гелов. След завършването си е разпределен на работа в русенското село Обретеник. Негови ученици завоюват призови места в окръжни, национални и международни изложби. Ръководил е представителна селска школа към Окръжния пионерски дом в Русе. Пет години по-късно носталгията по Велико Търново надделява и той се връща в старопрестолния град, като започва работа в новооткритото училище „Вела Благоева”. Бил е методист по изобразително изкуство към Окръжния инспекторат по образованието. Преподавал е в техникума по дизайн и мода – сега ПГ по моден дизайн, както и в Икономическия техникум – сега Старопрестолна гимназия по икономика „Д-р Стефан Аладжов”. Ръководил е подготвителни курсове по рисуване, бил е учител в училището в село Миндя и в ОУ „Христо Ботев” във Велико Търново, бил е педагог към общинския отдел по образование с ръководител Р. Йорданова. Пенсионира се като учител в ОУ „П.Р. Славейков” – Велико Търново.

Борислав Нешев не спира заниманията си с деца и младежи и в момента е ръководител на школа по изобразително изкуство в ЦДГ „Райна Княгиня” във Велико Търново и в ЦДГ – град Дебелец.

Творецът е носител на много награди, има участия в десетки пленери и изложби.

Той е любим учител на поколения деца, много от неговите ученици тръгват по стъпките му се посвещават на изобразителното изкуство. За цялостната си дейност като учител е награден със Старопрестолна грамота от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Изложбата може да бъде видяна до 30 септември в зала „Фоайе” в Изложбения комплекс „Р. Михайлов”.