Култура

Борислав Костов представи във Велико Търново най-новата си книга „Гола деветка, двойка попове и каре гробари“

Борислав Костов представи във Велико Търново най-новата си книга „Гола деветка, двойка попове и каре гробари“ с подзаглавие „Весели и други разкази“. Книгата е своеобразно продължение на „Приказки от Северозапада“, а авторът я определя като „весела книга в сравнително тъжни времена“. Заглавието идва от последно поместения в изданието разказ. Поетът и писател има издадени 33 книги до момента. Вече седма година Костов работи с художничката Виолета Белчева, която илюстрира творбите му.

Само за 9 месеца Костов и Белчева поставят категоричен личен рекорд като издават книгите „Незабравимите“, „Аспарухов. Гунди“ и „Гола деветка, двойка попове и каре гробари“, всяка в обем от близо 200 страници.

Борислав Костов е родом от Плевен, до 7 клас учи в Берковица. След това продължава образованието си в Ловеч. Живее и твори във Велико Търново от 1984 г. Няма творби посветени на болярския град, но в много от произведенията си вплита шарената литературна черга на Северозапада, както сам го нарича – „на диви и варвари, но истински хора“. Книгата „Приказки от Северозапада“ създава специално за националния конкурс за издадени книги на името на Йордан Радичков, който е от неговия край, и с който лично се е познавал. За жалост книгата не бива номинирана. Няколко разкази обаче са отличени в презокеански конкурс. Костов ги включва в новия сборник „Гола деветка, двойка попове и каре гробари“.

Той наброява 36 разказа, като вече е представен в Монтана и Берковица. Предстоят Ловеч, Дряново, Приморско и Поморие, като заедно със сборника ще бъде представена и минималистична изложба на част от илюстрациите на Виолета Белчева.

Характерно за стила на Борислав Костов е, че събира на едно място две антагонистични чувства – тъга и щастие. В много от разказите му съжителстват хумор и печал. Съдбата на „малките“, невзрачни, обикновени хора е лайтмотив на разказите, които често съдържат и допълнителен, скрит смисъл. Писателят черпи вдъхновение от живия живот.

Борислав Костов владее перфектно и немски език. Има издадени три книги, както и римувана поезия. В момента пише поредната си книга на немски с работно заглавие „Ich liebe Deutschland“ (Обичам Германия), в която ще сравнява живота в България с този в Германия, ще описва впечатленията си от страната, хубавите и лоши черти на немците.

Гергана Нинова