Спорт

Борислав Колев донесе първата шампионска титла за Велико Търново

Тя е първата шампионска титла за Велико Търново за 2020 година. Състезателят на великотърновския клуб „Илия Павлов“ взе златния медал на Държавното лично първенство по свободна борба в категория до 79 килограма, в която се пуснаха 19 борци. На тепиха в Сливен, синът на треньора Мирослав Колев победи във финалната схватка представителят на домакините Кольо Димитров, като още в началото поведе с 12:2 технически точки, а след това тушира съперника си.

Борислав направи много силен шампионат. Той започна с 10:0 технически точки срещу Станислав Иванов от Казанлък, последваха успехи със същия резултат над Наргин Ахмед от Разград и на полуфинала над Георги Жисгов от Димитровград.

Тринайсти в категорията е Христо Георгиев от Стражица, деветнайсти Йордан Петров от Елена.
„Борислав извървя своя път до титлата, която е първа за него. Успехът е плод на години сериозна работа в залата, без форсиране в развитието. Факт е, че сега побеждава с лекота съперници, от които губеше преди години. Очаквах да направи силно първенство, защото в навечерието на Коледа се представи много добре в Украйна, където спечели международен турнир. Там на финала надви, в инфарктна среща, представителя на домакините Виктор Тошоглу, който е трети от световното първенство през 2019 година.

Борислав поведе 8:0 точки, но последва отпускане и позволи 5 секунди преди края резултатът да стане 8:8, като при това положение Тошоглу побеждаваше. Накрая в последните секунди направи ефектно хвърляне за 4 точки и взе срещата“, разказа треньорът и баща на талантливия борец Мирослав Колев.

Републиканският шампион ще се сбори и на държавното първенство при мъжете на 25 и 26 януари в София. Следващата седмица ще участва при мъжете и в шампионата на Турция, предстои му и лагер в Русия.

Бронзов медал в категория до 97 килограма от първенството за юноши взе Теодор Мартинов от друг великотърновски клуб „Радослав Великов- Михаил Ганев“. Съотборникът му Петър Неделчев е шести. Двамата имаха лошия късмет да попаднат в една и съща група и се наложи да се сборят преди решителните схватки за отличията.