Култура Любопитно

Бойните турнири – отново атракция за малки и големи по време на „Средновековен Търновград“

За пореден път мини бойните турнири по време на Международния фестивал „Средновековен Търновград: Трубадури“ станаха атракция за малки и големи, посетили Царевец през уикенда. От близо 15 години Васил Василев от сдружение „Чигот” – Варна се занимава със средновековна история. Той бе и своеобразен съдия на възстановчиците тази година.

За толкова години познавам достатъчно от хората и имам опит в игрите. Тази година доста български бойци се включиха – от България, Сърбия и Румъния. Боевете са хлябът и маслото на всеки един Средновековен фестивал. Пресъздаваме битките от Второто българско царство. Стараем се битките и турнирите да ги правим иновативни, интересни, различни и за в бъдеще ще правим всичко по силите си, да разнообразяваме нещата. Този уикенд акцентът бе върху средновековната музика и забавленията, малко на втори план останаха боевете, макар, че са атракция за малки  големи. Получи се много добре с най-добрите музикални банди от страната и чужбина и с едно прекрасно огнено шоу „Палячи”. Има много неща за проучване още за Средновековието – през кухнята, бита и бойния живот”, разказва увлекателно Васил.

Той се запалил по Средновековната история, когато е на 18 години. Впечатлен бил от демонстрации в Морската градина във Варна с дървени и  метални мечове. Започнал да се интересува повече, захванал се с възстановки и проучвания на бита и културата на Средновековния човек. Искал дори да има свой онлайн магазин, където да предлага най-различни мечове. „Времеемко и трудоемко е хобито ни, но си заслужава”, обобщава Васил. За първи път на „Средновековен Търновград“ бе показан и средновековен куклен театър за малки и големи. „Средновековният театър се доближава много до съвременния. Имало е пътуващи артисти, обикаляли са от град на град. Има ли са параван, поставяли са куклите и самите актьори със своето актьорско майсторство са забавлявали хората, както и господарите в дворците. Артистите са използвали възможността да иронизират господарите си. Не са ги наказвали и са се възползвали максимално от това – да кажат истината чрез играта си”, обясни Надежда Николова от Национално дружество „Традиция” – Шумен. Тя бе подготвила четири приказки за най-малките. Редуваше ги с притчи за по-големите. В играта й помагаха Антоний от Панагюрище и Искра от Велико Търново. Надежда Николова се занимава с реконструкция от около 20 години и за пореден път участва в Средновековния фестивал на Царевец.

Фестивал „Средновековен Търновград“ като истинска машина на времето пренесе  посетителите в далечната славна и романтична епоха на Средните векове. На 26 и 27 юни на Царевец имаше исторически реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век. Животът на средновековния град бе допълнен с кулинарни демонстрации, стрелби с лък и арбалет и различни бойни демонстрации и турнири. Във фестивала участваха над 150 реанактори –  групи за исторически възстановки и свободни реконструктори.

 

Кремена Крумова – Попова