Образование

Близо 800 студенти на ВТУ са стажанти по трудов договор

Въпреки противоепидемичната обстановка изпълнението на проект „Студентски практики“ върви много добре. Това заяви по време на онлайн пресконференция зам.-ректорът на Великотърновския университет проф. Вихрен Бузов. Около 800 студенти имат сключени трудови договори, по 500 от тях разходите са признати и образователното министерство е превело необходимата субсидия. „Ако се разхлабят мерките, студентите ще могат да влязат в училищата и в детските градини присъствено и предполагам, че до есента ще изпълним квотата. Университетът работи със стотици работодатели от цялата страна и много от студентите, били на практика при тях, вече са назначени на работа“, коментира проф. Бузов.

За пръв път от 15 години насам преподавателите са предложили над 140 заглавия за печат в Университетското издателство, съобщи зам.-ректорът по научната дейност проф. Милко Палангурски. По негови думи парите за наука са осигурени за тази година, а конкурсната процедура за финансиране на научните проекти ще стартира в края на януари.

„Великотърновският университет продължава да е атрактивен за студентите от чужбина“, отбеляза зам.-ректорът по международната дейност доц. Димитър Димитров. По Еразъм+ в условията на коронавируса  във висшето училище са се обучавали по два семестъра 64 студенти. Продължават контактите и с българските неделни училища в чужбина, както и установените партньорства с чуждестранните университети, докладва още  доц. Димитър Димитров.