Любопитно

Близо 8 300 лева събра на коледния благотворителен бал ТД „Трапезица 1902“

8295 лева бяха събрани на Коледния благотворителен бал на Туристическо дружество „Трапезица 1902“. Той се проведе в ресторанта на комплекс „Момина крепост” в Ксилифор. Събитието уважиха 140 гости. Събраните от куверти средства са 3710 лв., а от дарителницата – 1715 лв. Чрез  томболата се осигуриха още 700 лв. Останалите бяха събрани от продажба на аксесоари – 100 лв., търгове на фотоси и скулптури – съответно 540 лв. и 1430 лв., както и от керамика – 100 лв.

С набраните от благотворителния бал средства ще бъде направена реконструкция и модернизация на съществуващата Странноприемница. Идеята е през следващите три години тя да бъде преобразувана в „Къща за изкуство, култура и занаяти“, включваща културен център за прояви, с подходящи зали за презентации, обучения и изложбена площ. Към културния обект ще бъдат обособени и три демонстрационни зали за практикуване на занаяти като туристическа атракция за деца и ученици, както и за семеен туризъм. За целта съществуващата сграда на странноприемницата ще бъде изцяло реконструирана, като напълно ще бъде променена функцията й от бивш ресторант в културен център за дейности и прояви. Новата функция предполага пълна подмяна на ВиК, електро и отоплителна инсталация, а в строителната част – пълна подмяна на настилки, мазилки, облицовки, дограми, покрив и покривна конструкция, външна топлоизолация.

Доставката на оборудване и обзавеждане за културен център – „Къща за изкуство, култура и занаяти“ ще допринесе за предоставянето на богата и комплексна туристическа, социална и културна услуга. Предвижда се и реконструкция на прилежащото пространство –  Открита сцена на талантите. „С щедрата и широката обществена подкрепа и личния принос  на всеки от нас осъществяването на новата благотворителна инициатива на ТД „Трапезица-1902“  „Къща за изкуства, култура и занаяти“ ще допринесе  за развитието и утвърждаването на парк Ксилифор като предпочитан от великотърновци и гости на града район за пълноценен отдих и практикуване на туризъм, спорт и изкуство сред уникална и красива през всички сезони природна среда”, споделят от екипа на дружеството.