Образование

Близо 2800 ученици в област Велико Търново ще се обучават в слети и маломерни паралелки

2795 ученици от област Велико Търново ще се обучават в слети и маломерни паралелки през учебната 2017/18 година. Маломерните самостоятелни класове са 155 с 1939 ученици, а слетите – 70 с 856 деца. 101 момичета и момчета са отпаднали от системата на образованието през миналата  година, с 31 повече спрямо учебната 2015/16-а. 334 специалисти с ръководни и консултиращи функции и 2764 педагози работят в училищата и детските градини на региона. 84,7 на сто от тях са жени и 15,2% – мъже. 36 на сто от преподавателите са на възраст от 51 до 60 години и 35 на сто – от 41- до 50-годишни. Заетите на възраст от 31 до 40 години са 16%. Най-младите – до 30 години –  са 7 на сто от учителския състав.  Данните бяха изнесени от началника на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева на съвещание с училищните директори.

80 паралелки след завършен VII клас и 36 след завършено основно образование са сформирани по държавния план-прием за 2017/18 г. Обучение чрез работа ще се прилага в три учебни заведения. Това са ПГ по лека промишленост и строителство в Свищов за професията монтьор на селскостопанска техника, ПГ по електротехника и електроника в Горна Оряховица и в ПГ по хранителни технологии в Горна Оряховица за специалността техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост.

Розалия Личева отчете по-добри резултати на националното външно оценяване на четвъртокласниците, които по успех се нареждат към 15-о място в страната, а зрелостниците са в първата десятка с оценките от матурите.

Видеонаблюдение е монтирано в 57 училища, специален пропускателен режим е въведен в 31 училища, а в 69 – за охраната на учениците се грижат дежурни учители и помощен персонал, допълни началникът на РУО.

Областният управител проф. Любомира Попова приветства участниците в работното съвещание. „Всички вие полагате ежедневни усилия, не пестите лично време, дори и през лятото, за да осъществите образователната реформа. Това е голямо предизвикателство и голяма отговорност, но цената си заслужава, защото образованието е най-добрата инвестиция, която всеки млад човек може да направи. Резултатите от нашата работа ще се видят след време и за тях ще свидетелстват успехите на учениците и повишаването на вашата квалификация“, каза тя.

Представители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” и ОД на МВР представиха плановете си за работа с децата през учебната година. Радостин Върбанов от Пътна полиция увери, че на 15 септември ще има полицейски служители в районите на всички учебни заведения. Николай Александров от пожарната посъветва училищните ръководители да проведат до края на месец октомври занятие по учебна евакуация. Той призова мероприятието да се организира, без предварително да се огласява, защото целта е не да се избяга от сградата, а да се напусне по безопасен начин.