Любопитно Социални дейности

Близо 26 000 лева събраха дамите от „Зонта-Велико Търново“ на благотворителен бал „Бяло лято”

Общо 25 750 лева събраха дамите от „Зонта-Велико Търново“ на традиционния благотворителен бал „Бяло лято”. Стилното събитие се проведе след 2-годишно прекъсване заради пандемията. Изисканото парти в символичните цветове бяло и жълто, събра над 200 гости в атрактивното заведение „Калоянова крепост“ в Арбанаси. Присъстващите подкрепиха благородните каузи на членовете на клуб на „Зонта” в старата столица. Сумата за добрите дела бе събрана от разиграни на търг картини, авторски бижута, керамика, порцеланов сервиз от Бурса, посребрена бонбониера и захарница на 100 години, които били притежатели на основателите на „Захарни заводи“ АД, както и други стойностни предмети. Освен чрез дарения, направени по време на партито, парични постъпления имаше и чрез разиграна томбола, а подаръците за нея бяха осигурени от 35-те дами от „Зонта”. Тази година балът бе под надслов „Да бъдем заедно“ и бе посветен на 20-годишнината от официалното приемане на клуба в световното „Зонта” движение.

„Зонта Интернешънъл” е създадена преди повече от 100 години, а целта е да се бори за правата на жените. В днешно време дейността на организацията става все по-широка, но за „Зонта – Велико Търново“ приоритет остава подкрепата за здравеопазването, особено женското, както и инвестиции в образованието на даровити местни деца. Събраните средства ще бъдат вложени в такива хуманитарни проекти“, обясниха от ръководството на „Зонта“.

Сред гостите бе кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, който е носител на наградата на „Зонта“ -Кавалер на „Жълта роза” за подкрепата му на проектите на женския клуб през годините. Градоначалникът отличи дейните дами със „Старопрестолна грамота” за техните благотворителни каузи. Приветствие поднесе и Бистра Илиева – директор на Арея 05, Дистрикт 30, която обединява клубове на „Зонта Интернешънъл” в България, Румъния и Северна Македония. Присъстваха почти всички сестрински клубове от България, чиито представителки подкрепиха събирането на средства и подариха стотици жълти рози – символ на дамската организация. Домакините бяха поздравени и от партньорските организации на двата клуба на „Лайънс” – „Царевец” и „Янтар” и от „Ротари – Велико Търново”.

Приветствията приемаха настоящият президент на клуба д-р Йорданка Томова и модната дизайнерка Мария Игнатова, която на 1 юли поема ръководството за следващия билениум 2022 – 2024 г. Тя разкри, че е кръстница на благотворителния бал, който носи името на нейна колекция отпреди години „Бяло лято”. В ролята на водещ на празничната вечер бе Камен Воденичаров. Доброто настроение достигна връх, благодарение на талантливите изпълнители Йордан Марков и Стелияна Христова. Под звуците на български и световни хитове над танцуващите на дансинга се изсипа „дъжд“ от бели и жълти балони. Кулминацията на вечерта бе ознаменувана и с огромна торта.