Култура

Близо 200 деца и младежи идват за музикалния конкурс „Звукът на времето”

Близо 200 деца и младежи вокални изпълнители и инструменталисти от цялата страна  са заявили участие в музикалния конкурс „Звукът на времето”, който ще се проведе от 3 до 5 юли в старата столица. Заради разпространението на коронавируса тази година изпълнители от чужбина няма да има, съобщи председателят на организационния екип Петя Василева. За да се спазят здравните противоепидемични мерки, форумът за инструменталистите в Изложбени зали „Рафаел Попов” ще се състои без публика, представянето им ще се заснима и излъчва онлайн. В залите ще присъстват само жури и състезатели, поясни Василева. Вокалните изпълнители ще се изявяват в ДКС „Васил Левски”. Те ще бъдат допускани само с по един придружител, ще има до десет места за публика, обясни още Василева.

Председател на журито в раздел „Вокални изпълнители” е популярната естрадна певица Маргарита Хранова и членове Нели Андреева  и Клавдия Василаче от Румъния.

Изпълненията в раздел „Инструменталисти” по класическо пиано ще оценяват проф. Борислава Танева и проф. Александър Василенко, по акордеон проф. Добромир Митев, флейта – доц. Илияна Николова и Галя Койчева /струнни инструменти/.

Чрез анонимна анкета конкурсът „Звукът на времето” е класиран на второ място сред всички конкурси, проведени  в страната през 2019 година. „Целта ни е да осигурим изява на децата, да подкрепим българските таланти, да насърчим детското творчество  и да  създадем приятелства и атмосфера, подходяща за деца, родители и педагози”, каза пред Общинското радио Петя Василева.