Образование

Близо 2 000 деца идват във Велико Търново на ромския фест „Отворено сърце”

Близо 2000 деца, учители и родители от 90 училища, както и младежи от доброволчески групи в цялата страна се събират на 9, 10 и 11 юни във В. Търново за четиринадесетото издание на Детския ромски фестивал ”Отворено сърце”. За да подкрепят техния призив за толерантност и приятелство при участниците ще дойдат Вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министърът на образованието Деница Сачева, посланиците на Нидерландия, Индия, Южна  Африка, Канада, Норвегия, експерти от Регионални управления по образованието, кметове и др. Много силно ще бъде присъствието на неправителственият сектор: Сара Перин – Изпълнителен директор на Тръст за социална алтернатива (ТСА) за България, представители на „Америка за България“, на „Заедно в час“, на УНИЦЕФ,  както и на най-големите образователни неправителствени организации. Фестивалът се организира от Център „Амалипе” и Община В. Търново с подкрепата на ТСА.

Откриването на фестивала ще се състои на 9-ти юни от 14:00 ч. в парк „Марно поле“, а при лошо време – в Музикално – драматичен театър „К.Кисимов“. Веднага след това започва фестивалната програма с изпълнения на всяко от участващите училища. Пред очите на зрителите ще оживее пъстра ферия от ромски, български и други песни, танци, драматизации на приказки, възстановки на обичаи, ученически театър. Паралелно с това в парк „Марно поле” ще бъдат устроени ателиета, представящи традиционните занаяти. Гостите ще могат да видят как се правят дървени вретена и лъжици, да отпият калдарашко кафе, да се консултират за бъдещето с Мадам Касандра – Гадателката и т.н.

Паралелно с това от 16,00 в Ритуалната зала на Община В. Търново ще започне кръгла маса „ПЪЛНИЯТ ОБХВАТ В УЧИЛИЩЕ: какво ни е необходимо, за да го постигнем?”. Вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министърът на образованието Деница Сачева, Н.Пр. Том ван Оорсхот – посланик на Кралство Нидерландия, Кметът на Община В. Търново инж. Данииел Панов, представители на РУО-та от страната, директори на училища и експерти ще обсъждат какво трябва да направи изпълнителната власт, за да гарантира пълен обхват и по-високо качество на образованието. Повече за Кръглата маса и програма вижте тук.

В 18,00 по централната улица „Васил Левски” с пъстри носии и знамена ще дефилират участниците във фестивала. Тази година мото на шествието ще бъде „Образованието и равноправието н правят свободни”. Дефилето ще завърши пред сградата на Община В. Търново, като към него ще се присъединят и официалните гости и заедно ще извият хоро на толерантността.

Моноспектакълът „ЦИГАНСКИ КОЛЕЛЕТА“ на Наталия Цекова ще започне в камерна зала на ДМТ „К. Кисимов“ от 19,00 часа на 09.06.2017 г.

Фестивалната програма ще продължи през целия ден на 10 юни, както и до обяд на 11 юни. Организаторите са помислили и за възможни лоши атмисферни условия – събитието и фестивалните представяния ще бъдат на закрито в Общински детски комплекс (биш Пионерски дом) – бул.България 24 на 10.06.2017г.  и в МДТ „Константин Кисимов“ на 11.06.2017г.

Официалното закриване на Фестивал „Отворено сърце“ и връчване на Голямата награда на Община Велико Търново  ще бъде на 11.06.2017 г. от 12,00 ч.

Специално за всички участници във Фестивала, община Велико Търново ще представи на 10.06.2017г. от 21,00 часа АУДИО – ВИЗУАЛЕН СПЕКТАКЪЛ „ЗВУК И СВЕТЛИНА”.

Програмата за Фестивала вижте тук

 

Гостите на Фестивала и на В. Търново ще могат да посетят и изложбата „Лицето на ромите … преди и сега”, представяща традиционни ромски носии и занаяти, както и модерно творчество. Изложбата ще бъде открита днес от 17,30 в Изложбени зали „Р. Михайлов”.