Образование

Близо 150 зрелостници от Великотърновска област избраха да продължат образованието си в европейски университети

Най-голям е броят на възпитаниците на Езиковата гимназия, Природо-математическата, „Аркус” и СУ „Емилиян Станев” в старата столица, съобщи Мария Димитрова от консултантска фирма по проект „Световно образование”. Основната група от учениците са предпочели престижните университети във Великобритания, Холандия, Швеция, Австрия и Германия. По-често кандидатите решават да учат в специалностите бизнес, мениджмънт, инженерни и правни науки, напоследък се насочват и към фармация, психология, диетология, филмово изкуство, мода, имаме едно момиче, което записа архитектура в Китай, каза Димитрова.

„При последната кандидатстудентска кампания отчитаме ръст с над 50% на изпратените кандидатури към холандски институции. Може би поради излизането на Великобритания  от Европейския съюз. Младите хора търсят алтернатива за обучение на английски  език. Прогнозите ни са за още по-голям ръст и затова до края на месец октомври съдействаме безплатно на желаещите да учат в Холандия с консултации, превод на документи и изпращане на кандидатурата” , коментира  офис мениджърът.

Мария Димитрова увери, че Великобритания е  потвърдила, че продължава опциите за кредитиране на европейски студенти. „Кандидат-студентите и студентите могат да теглят заем, който покрива изцяло таксата за обучение в Англия и  Уелс, могат да учат безплатно и в Шотландия”, поясни тя.