Култура Любопитно

Близо 1300 деца и младежи са гледали спектакъла „Дивите лебеди“ по Андерсен в постановка на читалище „Надежда 1869“

Проект на драматичен спектакъл за деца „Дивите лебеди“ по едноименната приказка на Ханс Кристиян Андерсен осъществиха през изминалата година балетна школа „Класика“ и младежкия театър при НЧ „Надежда 1869“. Ръководител на формацията от близо 60 деца е хореографът Марин Удварев, а ментор на младите актьори е Стефан Методиев. Читалището печели проекта, на стойност 14 978 лв., от Национален фонд „Култура“ по Програма за любителски изкуства 2021. Ръководител на проекта е арх. Донка Колева – председател на народното читалище. Координатор пък е секретарят на „Надежда 1869“ – Виолета Белчева, която дава и идеята за изявата.

Адаптацията и постановката на спектакъла са дело на Стефан Методиев, хореографията е на Марин Удварев, художник е Силвия Калоянова, а костюмите са на Десислава Петрова. Освен деца от балетна школа „Класика“ в спектакъла се включват и младите актьори Йолита Георгиева, Диан Дачев и Иля Александров.

„Дивите лебеди“ е насочен към широката театрална аудитория и е със специален фокус върху ученици от началните класове във В. Търново, Г. Оряховица и Елена. „С този проект популяризирахме добрите практики на любителското изкуство по достъпен и интерактивен начин като обединихме двете любителски формации – Младежкия театър и Балетната школа“, коментира арх. Колева.

Изнесени са общо пет спектакъла в читалища в трите града, както и в МДТ „К. Кисимов“ и СУ „Ем. Станев“ във В. Търново. Ръководството на читалище „Надежда 1869“ изчислява, че спектаклите са достигнали до публика от близо 1300 деца и младежи.

Гергана Нинова