Икономика

Близо 1000 декларации са подадени от началото на данъчната кампания

Близо 1000 данъчни декларации, 2/3 от които по електронен път, са подадени в ТД на НАП – Велико Търново от началото на данъчната кампания, която стартира на 10 януари. Това съобщи директорът на Дирекция „Обслужване” Петко Николов. Той припомни, че срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите е 30 април, но ако физическите лица подадат декларации по електронен път до 31 март –  могат да ползват 5% отстъпки, но не повече от 500 лева. Единственото условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне. До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на самоосигуряването си. Датата е краен срок и за фирмите, които трябва да подадат декларация за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2018 г., ако са удържали авансов данък, каза Петко Николов.

Юридическите лица подават декларации само по електронен път. Това трябва да се извърши до 1 април. Тези, които не са отчели приходи – не подават декларации. При неспазване на административните изисквания лицата подлежат на глоба в размер от 500 до 3000 лв., санкция от 200 до 1000 лв. се налага и на управителя на фирмата.

Физическите лица са задължени да подадат данъчните си декларации до 30 април, обясни още Николов. При тях се запазва възможността до 30 септември да направят и коригираща данъчна декларация, в която да обявят вярно и точно доходите си.  Запазва се и възможността наследници на починали лица да подадат декларация от тяхно име, обикновено това е в случаите на довнесен данък, поясни шефът на Дирекция „Обслужване”.

Декларациите могат да се подават по електронен път с персонален код, в офисите на НАП, чрез лицензиран пощенски оператор.

Плащането на данъка се извършва с платежно нареждане в банков клон, с пощенски запис, чрез ПОС терминали, уточни Петко Николов.