Икономика Култура

Близо половин милион туристи посетиха обектите на РИМ-Велико Търново през 2017 година

440 679 души посетиха обектите, стопанисвани от Регионалния исторически музей във Велико Търново през 2017 година. Статистиката съобщи за Общинското радио директорът на културната институция д-р Иван Църов. „ От тях, 234 464 са тези, посетили Архитектурно-музейния резерват „Царевец” през миналата година”, допълни Църов. Ръст на туристическия поток с около 13 % спрямо 2016-а отчитат още от РИМ-Велико Търново. „Това се дължи на няколко фактора. Тогава имаше много големи спортни събития през лятото – олимпиада, европейско първенство, и затова имаше отлив на посетители. 2017-а година беше благоприятна за нас, имаме увеличение на посетителите, а и на финансовите постъпления”, посочи още д-р Иван Църов.

Той, заедно със 150-членния екип на великотърновския музей днес  празнува 147-годишния рожден ден на институцията. „Бих им пожелал много здраве! За мен е радост, че заедно с моите колеги работим за тази 147-годишна институция и успяваме както да съхраним културно-историческо наследство, така и да посрещнем половин милион посетители”, акцентира ръководителят.

За шеста година директорът на Регионалният исторически музей е този, който посреща първия турист, прекрачил прага на крепостта Царевец през новата година. Като чест и удоволствие приема тази приятна задача Църов. „Смятам, че това е един вид уважение към съответния човек. Царевец е единственият обект на културно-историческото наследство, който работи и на 1 януари – на практика това е първият турист за България. За мен е чест и удоволствие да стисна ръката на този човек. Миналата година това беше японец, предишната – 79-годишна спортистка, дошла с велосипеда си до крепостта, а преди това – рускиня и известен фотограф”, обобщи Иван Църов.

Целия разговор с директора на РИМ-Велико Търново чуйте в звуковия файл.