Култура

Благотворителен концерт събира средства за детски център за украински деца

Благотворителен концерт „Мирни звуци“ ще изнесе във Велико Търново Мирян Колев със соловия си музикален проект E.U.E.R.P.I.

Музикалната среща е на 16 август от 19.00 часа, входът е доброволно дарение в подкрепа на „Чисто Небе“ – детски център за украински деца. Центърът се намира в пространството на Евангелистка Методистка Църква „Рождество Христово“, Велико Търново. Създаден от доброволци, с подкрепата на пастор Иван Морунов, центъра работи вече трети месец благодарение на даренията на съпричастни хора от цялата страна и чужбина. Към момента в него има 10 деца, но се очакват нови попълнения.

Концертът ще състои в същата църква, в която се помещава центърът.„  Мястото пасва напълно на стила музика, който изпълнявам-ембиънт и електро-акустичен с елемент на импровизация. Имах концерти  в будистки храм и в катедрала в  Копенхаген . Храмовете са много подходящи за представяне на атмосферична музика без тя да се обвързва по никакъв начин с дадената религия. До момента съм издал 13 албума. Един от последните ми проекти е  музика, създадена със звуците на изоставените български села. След началото на пандемията реших да пътувам до дестинации, където няма хора. Открих много обезлюдени малки населени места. Записах различни звучи от тях, а някои документирах в снимки.  Така реших и да запечатам различни изоставени здания. Това хоби ме доведе и във Велико Търново, където заснех „Интерхотел“ и сградата на Окръжната сметна палата“, разказа Мирян Колев.

Мирян Колев живее и твори в Стара Планина, и представя творчеството си със соловия си музикален проект E.U.E.R.P.I. в различни географски зони в Европа и Азия. Той често си сътрудничи с визуални артисти, пърформъри и други музиканти, както и участва в мултидисциплинарни проекти. Музиката му е минималистична, атмосферична и дискретно психеделична, а импровизацията е съществена част от всяко негово изпълнение на живо, превръщайки го в експресивен саундтрак на времето и пространството.

Диана Колева