Община Общински съвет

Благодарение на инвеститор Леденик ще придобие 2 млн. лв., в община Велико Търново влизат 6,5 млн. лв.

6 511 000 лв. ще влязат в община Велико Търново, след като Общинският съвет гласува „за“ отстъпване правото на строеж на търговишка фирма да изгради соларен парк върху 270 дка запустели земи в землището на село Леденик. Самото село пък ще получи от сделката 1 955 000 лв.

Дискусиите дали инвеститорът да получи право на строеж продължиха в местния парламент близо час. Съветници от БСП се противопоставиха с мотива, че не е проведено обществено обсъждане и, че жителите на Леденик не са запознати с инвестиционното намерение и последиците от него.

„Отстъпвайки право на строеж, ние поставяме табелка „резерве“ върху тези 270 дка за определена фирма. Ако след определения срок фирмата си тръгне, общината ще придобие един морално остарял строеж, който ще се чуди както да прави и ще прави разходи по него.“ – каза Димитър Чолаков от групата съветници от БСП.

Председателят на Великотърновския общински съвет изрази недоумението си от думите на Чолаков, който е жител на Леденик : „Аз се чудя дали има жител на селото, който не иска в него за влязат 2 милиона лева? Обществено обсъждане ще има и кметът Панов дори обеща то да се проведе на място в Леденик. В близост до парцела, в който ще се изгради соларния парк, има терен, отреден за технологичен парк. Дали няма да има инвеститорски интерес, щом ще могат да ползват наполовина по-евтин ток от соларите? Просто недоумявам как жител на селото не иска екологична инвестиция и два милиона лева за облагородяването на населеното място…“ – коментира от трибуната Спирдонов.

Общинският съветник Мирослав Трифонов даде пример с Никюп, откъдето са предците му. „Когато се е изграждала железницата, някои никюпчани възразили, тъй като влакът щял да плаши добитъка. Така по-късно, в разстояние на години, докато се развил автобусния транспорт, жителите на селото вървяли по 8 км в едната посока до с. Крушето, за да се придвижат до Търново или Горна Оряховица. Нека не правим същата грешка днес, 100 години по-късно.“ – каза Трифонов.

„Преди 25 години, на този терен в Леденик е имало инвеститорски интерес за изграждане на завод, който е отхвърлен от тогавашната власт в Търново и този завод се прави в един друг, съседен град /б.а. – визира се завод „Идеал Стандарт“ в Севлиево/. Днес десетки великотърновци работят там, пътувайки сутрин и вечер до работното си място. Наслушах се на какви ли не аргументи против една екологична инвестиция, от какъвто вид именно в този момент Европейския съюз финансира.“ – взе в края на дебата думата кметът на община Велико Търново.

Инж. Панов даде десетки примери в други градове в страната, където се изграждат подобни соларни паркове, като местната власт цели да създаде собствен соларен парк. „Това обмисляме и ние във Велико Търново, като до месец стартира проект за изграждане на фотоволтаици на сградата на общината. Имаме три проекта за изграждане на плоски покриви на общински сгради. Инвестициите ще са със собствени средства, за да може общината да си покрива разходите за електроенергия. Някои съветници действат на инат. Именно този инат днес спъва развитието на страната, спъва развитието и на общините. Чух, че теренът в Леденик бил гора – това е терен с храстовидна саморасла растителност на баир, който е труднодостъпен. Непроходимо е и там човешки крак не знам от кога не е стъпвал. Винаги съм ви давал предложения, които са в името на доброто на Велико Търново. Инвеститорски интерес към града и общината има и не бива на инат да отхвърляме добрите предложения. Искате, като започне строежът на магистралата Русе-Свиленград, държавата хда ни отчужди тези земи и да не вземем нито лев ли?“ – подчерта инж. Даниел Панов, като сподели, че търговишката фирма има и друго населено място предвид, ако местният парламент не одобри намеренията и.

С 24 гласа „за“ Великотърновският общински съвет даде съгласието си да се  отстъпи правото на строеж на соларен парк върху терен от 240 дка в землището на Леденик.

Мария Христова