Любопитно

Биотехнолози отгледаха „Цвете в епруветка“ и първите 120 бройки ще са на пазара през октомври

Първите 120 цветя в епруветка вече са факт. Те са дело на екип от трима млади биотехнолози. Сред тях и бивш възпитаник на великотърновската ПМГ „Васил Друмев” – Петър Нефтелимов. Техният проект „Цвете в епруветка” бе подкрепен финансово от Фондация „Америка за България” с около 15 000 лева.

„Цветята в епруветка ще влязат в продажба след 4 октомври. Те са от вида торения. Цъфтящи цветя с красиви цветове – бели, лилави, розови. За крайния продукт сме приготвили стикери с логото ни и дървени стойки, които да направят крайния продукт по-привлекателен. Наш партньор е Институтът по декоративни и лечебни растения”, пояснява Йоана Ушакова, част от екипа разработил проекта „Цвете в епруветка”. Другият млад биотехнолог е Микаела Станчева.

Цветето в епруветка живее в хранителна среда, която му осигурява нужните нутриенти и минерали, от които то се нуждае. Защитено е от всякакви външни влияния. Нужно му е само слънце и човек, който да му се радва, признава Йоана. И допълва, че цветето в епруветка може да издържи и до 6 месеца и повече, а след това при определени условия може да се развива като градинско или саксийно растение.

„Създадохме го заради нашата професия на биотехнолози – практици с желание сферата на науката да я представим на другите. Нашите трудове са важни за практиката ни, но могат да бъдат и нещо красиво, което да вкараме в ежедневието си. Цветето в епруветка е алтернатива на  стандартния букет, който захвърляме като изсъхне. То е жив организъм. На българския пазар няма, но в чужбина съм чела за подобни продукти. Цветето е получено чрез микроразмножаване, не се използват семена, а различни части от растението”, допълва Йоана.

Казва, че със сумите, спечелени от продажбата на цветето, ще се рефинансират следващи проекти в епруветки. Ето защо на различни базари ще инициират връщане на епруветки от потребители, които пък ще получават отстъпка при следваща покупка.

Кремена Крумва – Попова