Интервю Култура

Венцеслав Антонов, директор на Биенале на графиката-Варна: „Две са средищата на графиката у нас – София и Велико Търново”

Изложбата „Шедьоври от фонда на Международното биенале на графиката, Варна” ще гостува във Велико Търново. Откриването на експозицията ще бъде от 18 часа на 1 март в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. 50 чуждестранни и 50 български автори от водещи графични школи в общо 41 държави проследяват тенденциите в националното и чуждестранното графично изкуство. „Всички работи са в класически графични техники, което е едно от изискванията при участниците. Включени са повечето наградени автори през годините. От Велико Търново участие вземат тримата ви професори – Христо Цацинов, Иван Бочев и Мотко Бумов (Бог да го прости). Включена е и доц. Деница Янева от ВТУ, която е представител на Асоциацията „Международен графичен център – Варна”, съобщи за Общинското радио директорът на биеналето Венцеслав Антонов.

Изложбата се реализира по проект, спонсориран от Национален фонд „Култура” при Министерството на културата в София, във връзка с реализацията на събития в рамките на Българското председателство на ЕС. „Искам да благодаря на цялата културна дирекция на Община Велико Търново. В месеца, в който е вашият празник – това ще бъде чудесна атестация на нашето изкуство. Две са средищата на графиката в България – София и Велико Търново, затова избрахме вашия град за представяне на изложбата. Велико Търново има абсолютен авторитет, имате много добре оборудвано ателие по графика във Факултета по изобразителни изкуства, с което нашето биенале има дългогодишни договори”, коментира Антонов.

Художници от 57 страни от почти всички континенти са включени в огромния фонд на престижното международно събитие. След деветнадесетте издания на форума, той притежава общо 1652 графични листа. „Сега подбираме общо 100 автори – 50 чуждестранни и 50 български. Държим да покажем школите в Европа и Азия – главно от Тайланд, Япония, Словакия, Чехия, Полша и Франция”, допълни Венцеслав Антонов.

Международното биенале на графиката се провежда на всеки две години в най-горещите летни дни в морската столица. През 2001 година събитието бе включено в международните културно маршрути и оттогава е под егидата на ЮНЕСКО. Догодина предстои неговото юбилейно – XX издание. Провежда се от 1981 година. От зараждането си залага на международните участия. Негови организатори са Министерството на културата, Община Варна и Съюзът на българските художници. „Нашето биенале се яви едно от първите в Европа – в първата петица е на европейските биеналета, и постепенно се разрасна през годините. Започнахме от щампата, от дървореза. В изложбата във Велико Търново ще видите именно първите опити на старите ни графици”, посочи Венцеслав Антонов.

След Велико Търново, експозицията ще бъде представена във София. В старата столица тя ще остане до 27 март.