Любопитно Спорт

Бивш вратар на „Локомотив“ създаде „Олимпиакос – Никюп“

Бивш вратар на „Локомотив” – Горна Оряховица възроди футбола във великотърновското село Никюп. От три месеца мъжът се е захванал с нелеката задача да изгради нещо, което го няма вече … 32 години. Казва се Кирил Минков, потомствен спортист, свързан с коженото кълбо и милеещ за играта. „Олимпиакос – Никюп 2018” се казва отборът, а игрището – Арена – Никюп. С усмивка споделя, че във футбола няма партийна принадлежност, защото опонентите в Парламента – ГЕРБ и БСП, са обединени за играта в региона – в лицето на Ангел Йорданов и кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, които са осигурили и подарили вратите за обновения стадион. Помогнали са и никюпският земеделски производител Красимир Минчев с косене на тревата, и кооперацията в населеното място.

„Бях малък като помня първия си мач, макар и смътно. Дядо ми ме водеше на мачове. Аз вървя по стъпките на моя баща, който е играл и дядо ми, който е създал „Бели орли” – Плевен. Шампион на България сред средношколците съм. Играх дълги години като вратар на „Локомотив” – Горна Оряховица. Реших да не играя за чужди села, а да направя нещо за Никюп. Мисля, че успях. Срещнах много бариери, но ги преодолях. Зодия Лъв съм и за мен важи девизът –  „Аз мога”. Правя го не само на думи, но и на дела. Присмиваха ми се много хора, подиграваха ми се, но всичко си дойде на мястото. Нямаше врати стадиона, осигурихме ги, почистихме го, окосихме го. Проведохме и първа среща с „Росица” – Поликраище и макар, че загубихме, продължаваме. Следващият мач е на 26 август, неделя, с отбора на с. Козаревец”, разказва въодушевено Минков, който освен президент на най-новия селски клуб, е и вратар за мачовете.

Съставът включва 18 души. Желанието да се картотекират поне 20 души. Ще играят доброволно, ще им се плаща само пътят и банкетът за домакински мач.

„Всички са хора като мен. За нас футболът е живот. Той е всичко за тези три часа – подготовка половин час, игра – 90 минути и банкет. Празник за всяко едно село е където има футболни срещи”, обобщава  президентът на най-новия селски футболен клуб в Никюп – Кирил Минков, бивш вратар на „Локомотив” Горна Оряховица.

  

сн. личен архив на Кирил Минков

Кремена Крумова – Попова