Икономика Политика

Бившият шеф на ДФЗ във В. Търново Тодор Тодоров: „Две служителки са подпомагали организирана престъпна група“

Две служителки от Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие” /ОД на ДФЗ/ – Велико Търново са подпомагали организирана престъпна група, посочи днес на нарочна пресконференция бившият директор на институцията Тодор Тодоров. Те са приемали неавтентични документи –  заявление за подпомагане, неподписано от титуляра, мъж, който живее извън България. Брат му пък има животновъден обект. Той не е спазил хуманното отношения към тях, защото е завишил бройката им. В същото време той и е държавен служител. Прави документна измама с животни, за да получава пасища. Облагодетелстван е със 700 дка в различни землища в една община, поясни още Тодоров. Сигналите са изпратени до изпълнителния директор на ДФЗ Георги Тахов и органите на МВР.

През март Тодор Тодоров бе уволнен като директор на ДФЗ – Велико Търново, според него по политически причини. През ноември той бе възстановен от съда на поста си отново, но само за 40 минути уволнен отново. Любопитен факт е, че той се е върнал на работа на 9 ноември, но без издадена заповед за възстановяване, работил е до 16 ноември, когато е извикан в ДФЗ – София да му бъде връчена такава и уволнен отново. Причините са същите – невъзможност да изпълнява задължението си, в допълнение – липса на дигитални компетентности, които той има.  И за второто си, според него незаконно уволнение ще си търси правата в съда.

Тодор Тодоров е бил директор 7 години и 10 месеца на ДФЗ – Велико Търново. Новият назначен директор сега е Цветан Иванов, дългогодишен служител на институцията.