Община

Библиотеката във Велико Търново се включва в Националната библиотечна седмица

Със серия инициативи Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” се включва в Националната библиотечна седмица. До 16 май културната институция в старата столица организира изложби, творчески портрети, представяния на книги, а темата, която ги обобщава тази година, е „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие”.

От вчера великотърновската библиотека домакинства изложба, посветена на 60-годишнината от смъртта на Никос Казандзакис. Проявата, организирана съвместно с Библиотечно-информационния център „Гръцки език и култура” при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” се проведе по повод Деня на Европа, 9 май.

От 17:30 часа днес в читалнята на библиотеката ще бъде представена втората книга на Иван Йотов за архитект Георги Козаров – „Стопанските великани на българското Възраждане”. Очаква се в културната институция днес да пристигнат наследници на архитекта, останал в историята като един от първостроителите на туристическото дружество във Велико Търново. Архитект Козаров в началото на миналия век е рисувал старините на Велико Търново, а когато земетресението през 1913 г. разрушава знакови сгради в болярския град, той е човекът, който възстановява в свои скици музея „Възраждане и Учредително събрание” и редица други здания, пострадали от природната стихия.

Още две събития предвижда в рамките на Националната библиотечна седмица РНБ „П. Р. Славейков”. Двутомник с творби от поета Кънчо Великов ще бъде презентиран на 12 май, петък, от 17:30 часа в читалнята на библиотеката. Творчески портрет на Яна Язова, посветен на 105-ата годишнина от нейното рождение, ще направи литературният критик Юлий Йорданов. Събитието ще се проведе на 16 май, вторник, от 17:30 часа.