Култура Любопитно

Библиотеката кани на приказна вечер за Хари Потър

За четвърта поредна година Регионалната библиотека „П.Р. Славейков” във Велико Търново организира „Нощ на книгите за Хари Потър“: глобална инициатива под надслов „Тримагическият турнир“. На 7 февруари, петък от 18.00 ч. екипът на културната институция кани малки и големи да се забавляват заедно с любимата поредица и герои в Централната й сграда на ул. „Иванка Ботева“2.

За феновете са подготвени много игрословици и куиз игри. Водещи на вечерта за Хари Потър ще бъдат две момичета на 15 и 16 години – Александра Здравкова и Теодора Чорбаджийска.

Положителна вечер очакваме, с идеята да се предаде ентусиазма към четенето на поредицата и от други читатели. Тази година се отбелязват 20 години от издаването на първия роман за Хари Потър у нас. Събитието препраща и към българската следа – героят Виктор Крум и във филма, и в книгата е българин”, пояснява Марина Стойкова, библиотекар.

Тенденцията в последните години е, че книгите за магическото момче  печелят все повече почитатели, дори и след възрастните.

Нощ на книгите за Хари Потър е глобална проява, инициирана от издателство „Егмонт“.

Кремена Крумова – Попова