Здравеопазване

Белодробната болница във Велико Търново разшири дейността си

   С 30 процента са повече пациентите в белодробната болница „Д-р Трейман” във Велико Търново през тази година в сравнение с предходната. Техният брой е около 1500. Преди 2017-а през лечебното заведение годишно са минавали близо 1000 пациенти, сподели управителят д-р Стела Денчева. Тя уточни, че новооткритите случаи с туберкулоза са около 40, колкото са и в предходната.

Белодробната болница работи на пълни обороти. Увеличен е обемът на дейността, подобрено е обслужването и качеството на лечебно-диагностичния процес. За това съдейства и пускането в експлоатация на двете лаборатории – клинична и микробиологична, в здравното заведение. Те са били закрити през 2011 година. Апаратурата за тях е закупена още в края на миналата година. От септември белодробната болница е с ново разрешително за дейността си от Министерството на здравеопазването. В него е включено и рентгеновото отделение. То вече е с лиценз за новия стандарт, който излезе малко преди това”, разказа д-р Денчева.

Новата гордост на белодробната болница „Д-р Трейман” е  лабораторията по медицина на съня, в която също има сериозно оборудване, включително и подходящо за отдаване под наем. Тя е единствената в областта. „Сериозните инвестиции ни дават възможност да помагаме повече както на местни пациенти, така и на нуждаещи се от съседните региони с белодробни заболявания”, коментира още д-р Стела Денчева.