Общински съвет

Без имена на дарители върху паметни плочи, предлагат търновските общински съветници

Да не се изписват имената на дарителите върху паметни плочи.  Това предложи общинският съветник от „Демократична България” Калоян Янков на последното заседание на местния парламент. Повод за искането беше инициативата на ВМРО Велико Търново за монтиране на паметен знак на подпоручик Александър Панайотов на едноименната улица в старата столица. В текста на плочата освен името и основни данни за военния инструктор е изписано „Дарител ВМРО Велико Търново”.

„Защо трябва да се прави реклама?”, попита Янков и предложи, ако не се приеме неговото желание да се напише „Дарител ВМРО – БНД Велико Търново”, каквото е съвременното наименование на политическата партия.

Валерия Дончева от „БСП за България, АБВ и Движение 21”  подкрепи предложението на колегата си, като заяви, че това трябва да се отнася  за всички дарители без значение дали са частни, политически или други организации.  „ Преди няколко години  Младежкото обединение на БСП дари плоча на Славейков. Представете си в двора на къщата, където стои паметникът – ако на нея пишеше ГЕРБ, БСП, ДПС и т.н. Смятам, че не е особено удачно и това трябва да е принцип, който да се следва  за всички паметни плочи,  не само за дарените”, каза Дончева.

„Не правим политика. Текстът е съгласуван от комисия в партията, със специалисти от Регионалния исторически музей, минал е процедура  и през Художествено-експертния съвет към Общината”, заяви общинският съветник от ВМРО Евгени Коев. Мотив за изписването на дарителя е, че подпоручик Александър Панайотов е бил член и деятел на ВМРО, освен това е бил патрон на местната ни структура за период от 10 години”, допълни Коев.

Членовете на търновския парламент подкрепиха предложението за монтирането на паметния знак, но след допълнителни съгласувателни процедури.