Любопитно Образование

Безсънните нощи на детския учител по музика

Млад учител възпитава любов към музиката у децата в две детски градини във Велико Търново. Красен Тодоров преподава на малчуганите от първа до четвърта група. Преди повече от три години той изнася първия си урок.
„Бях много притеснен. Първите седмици изобщо не можех да спя. Лягах късно вечер и ставах сутрин в 4, за да се подготвя“, споделя Тодоров. Всеки ден преподавателят учи и им показва нови песни. Децата оценяват старанието му. Почти веднага той се превръща в техен любимец. Често го търсят дори в дни, когато нямат занимания. Красен също се привързва към малчуганите.

„Когато съм с децата, се чувствам щастлив. Те са една от главните причини да обичам професията си“, разказа още учителят. Дори и с натрупан опит, той продължава да се стреми да обновява методите си.

„Старая се да работя по различен начин. Освен задължителните елементи в часовете си включвам и музикални игри. Така успявам да  привлека вниманието им. Въведох и танци- както народни, така и за забавление, за да могат децата да се раздвижат“, обясни Красен.

За всяка от песните той свири и музикален съпровод на клавирни инструменти. Изпълненията са част от живота му дълго преди да стане учител.

„Бях на 3, когато баща ми ме записа на уроци по пиано. Даже не можех да достигна до клавишите. Спомням си как слагаха възглавница върху стола, на който седях“, добавя, смеейки се, Тодоров.  Сега от позицията на преподавател той вижда много талантливи и музикални деца. Според него влечение към пеенето имат предимно момичета, а в момчетата интересът се заражда в последствие. Инструментите също събуждат любопитството на малчуганите.

„Показвам им различни музикални инструменти, за да се запознаят с тях. Понякога срещите им са даже твърде близки. Сещам се за урока ни за тъпан. Бях взел битов, с палка и две кожи. Реших да им позволя да ударят по два пъти, но момченцата не прецениха силите си. Инструмента беше скъсан, но случката ми даде повод да им обясня, че свиренето и играта са две различни неща, и трябва да внимават“, допълва Красен.

 

Професията си той оценява не само като призвание, но и като  подготовка.

„Преди да започна да преподавам не се бях занимавал с деца. Когато завърших музикална педагогика, стажът ми беше с по-големи ученици. Чувствах се много странно в детска градина, но децата ме харесаха. А и наученото ще ми е полезно в семейния живот. Не бих заменил работата си дори да е много отговорна. Носи ми непрестанно удовлетворение“ , заключава Красен Тодоров.

Той преподава по музика в ДГ „Соня“ и „Пролет“.

Диана Колева