Любопитно

Безплатно обучение за медийна грамотност на възрастни хора ще се проведе в старата столица

На 6 ноември (събота) във Велико Търново ще се проведе обучението „Медийна грамотност онлайн за възрастни хора” – част от програмата „Медийна грамотност онлайн – учене през целия живот” на Коалиция за медийна грамотност и Фондация „Лъчезар Цоцорков”. Програмата е насочена към така наречените „новодошли“ в социалните мрежи възрастни хора, които вече имат достъп до интернет през смартфон или компютър, но все още нямат развити умения за безопасно и пълноценно използване на новите комуникационни канали.

Възрастните хора ще научат как да различават достоверни от недостоверни източници на информация; как да разпознават фалшиви профили в социалните мрежи; как да се предпазят от онлайн измами и какви са рисковете, свързани с личните данни онлайн.

Обучението ще се проведе в читалище „Никола Михайловски” в старата столица, с начален час 10:00 ч. Поради въведените противоепидемични мерки капацитетът на залата ще бъде до 10 човека. Няма да бъдат допускани хора без зелени сертификати.

Ръководител на проекта „Медийна грамотност онлайн – учене през целия живот” е Кристина Христова, а лектор ще бъде програмиста Ангел Георгиев, който има дългогодишен опит като технически обучител и продуктов презентатор. Провеждал е обучения в Европа, САЩ и Близкия Изток. От 2014 година е част от образованието по софтуерно инженерство у нас. До пролетта на 2021 г. отговаря за вътрешната програма за обучение и развитие в Мусала Софт, а понастоящем е част от екипа на SoftUni, където ръководи стратегическото развитие на професионалните програми – Софтуерен университет, SoftUni Digital и SoftUni Creative. В допълнение към всичко това Ангел е учител по програмиране и информационни технологии в училище и е основател на платформата https://znam.be/

Гергана Нинова