Култура Образование

Безплатни уроци по народни танци за възпитаници на ВТУ организира Студентският съвет

Ако сте студент във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и любовта към българския фолклор е в кръвта ви, може да се включите в новата група по народни танци, организирана от Студентския съвет. Репетициите ще се провеждат всеки понеделник и сряда в малките салони до Богословския факултет, в непосредствена близост до блоковете 1 и 2 на Студентските общежития. Две групи ще овладяват тънкостите на българските хора – за начинаещи и напреднали, а занятията и в двата дни започват от 17:30 и продължават до 19:30 часа. Техен ръководител ще бъде хореографът на ансамбъл „Търновска царица” Георги Радев.

Безплатните уроци по народни танци във ВТУ се провеждат за четвърта поредна година по идея на Студентския съвет. „Инициативата е на предишните председатели, а главната цел – да се запази традицията у младите хора и да се предава тя от поколение на поколение”, акцентира настоящият ръководител на Студентския съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Иван Маринов.

20 са желаещите за записване в новата група за начинаещи към този момент, толкова са и тези, които репетират в напредналата. Формацията все още не е кръстена. „Студентският съвет я финансира и им помага с осигуряването на облекла. В близкото бъдеще очакваме да ги снабдим и с носии. Инвестицията не е голяма, но е реализирана успешно – миналата година формацията завоюва третото място във фестивала за народни танци „Русчуклийска среща” в Русе”, допълни Маринов.