Денят

Безплатна кастрация на котки и кучета организират от „Приятели на животните“

60 талона за безплатна кастрация на бездомни котки осигурят от великотърновското сдружение „Приятели на животните”. 20 от тях вече са раздадени. Те ще са за хора, които искат да спрат популацията на животните, за които се грижат пред блоковете и в дворовете си.

Желаещите могат да се свържат с организацията чрез Фейсбук, след това да си запишат час във ветеринарната клиника за кастрация и лично да заведат животното там. 64 женски котки са кастрирани през миналата година, съобщават още от сдружение „Приятели на животните”. За 2018 година доброволците към организацията са помогнали на 135 животни – котки и кучета. 42 са били пък осиновяванията на четириноги.

Кампания за популяризиране кастрацията на кучета по селата предприемат още от великотърновското сдружение през тази година. Заедно с ветеринари, доброволците ще разясняват ползите от акта, с който да се избегне нежелано поколение, както и ще развенчават митове, че след кастрация, четириногото няма да е добър пазач.

„Дори и три кучета да оперираме, следващата година 30 кученца няма да се появят бездомни на улицата. Защото повече от тях са именно от селата, стоварени с кашони в града”, пояснява Анастасия Иванова, доброволец в организацията.

Близо 6 700 лева събраха от сдружение „Приятели на животните” от Коледния базар в парк „Марно поле” във Велико Търново през декември. 4 000 лева от тях ще са именно за кастрации, 2 000 лева ще за нуждите на приюта в Шемшево. 570 лева ще са приюта за кучета в Разград, с които великотърновската организация си сътрудничи.

И през тази година ще продължат образователните уроци на доброволците в училищата в региона. Тяхната таргет група вече ще са средношколци, а не само по-малките ученици. Ще се организират първомартенски и Великденски базар, отново за набиране на средства.

Кремена Крумова – Попова