Култура

Боян Чуков: „Стремя се да давам тенденциите, а читателят сам да намира и достига до истината“

„Моето желание е читателят, когато прочете моята книга, да продължи да чете по темата и за посочените имена, събития да влезе в интернет и да намери допълнителна информация”, поясни за Общинското радио Боян Чуков, който бе във Велико Търново, за да представи книгата си  „Матрицата 2. Очертаващите се контури на новия свят“.

„Стремя се да давам тенденции, да не съм камертон на истината. Имам желанието читателят сам да търси истината и сам да я намира. В дадена случка, истината не е многолика, има истина, която е основна и обхваща ядрото на събитието. Затова смята, че последната ми книга е полезна и във времето остава актуална и месеци, след като е издадена”, допълва авторът.

През 2015 година по една вече несъществуваща телевизия, той предсказва че ще има цензура в медиите у нас и война в Украйна. А причината е, че когато човек знае тенденциите, може и лесно да познава.

„Бях единственият в България, който написа през 2016 година, че Доналд Тръмб ще стане президент. Както и, че Великобритания ще излее от ЕС. Конспиратор съм бил ми казаха. Не, по-скоро гледах контент анализа на медиите в САЩ от последните месеци и кои глобални медии, зад които стоят властови центрове, отделят повече внимание на Доналд Тръмп. Не беше сложно да направя такава прогноза, особено и ако знам къде да чета. И сега са така нещата – налага се усещането по редица косвени признаци, че т.нар. дълбочинна държава е склонна да приеме Доналд Тръмп за президент, тъй като той промени част от позициите си, които имаше“, посочва Чуков.

За войната в Украйна казва, че е война между Русия и САЩ и Ко, и ако някой си мисли, че когато Тръмп стане президент ще приключи конфронтацията с руската федерация, много се лъже.

„Като бизнесмен той иска да преформулира отношенията между Вашингтон и Киев и помощите, които да дават. Съвсем наскоро американски висопоставен служител каза, че  90% от тези пари не напускат САЩ, те си остават там, сега вече се говори открито за кредити, т.е имат да връщат. 2,7 млрд. долара отпуснаха на Украйна преди броени дни. Но те са по-малко от лихвата, която имат да изплащат на САЩ. Вижда се, че е безсмислена цялата история. Бюджетът не им достига с 46 млрд. долара за тази година. Няма от къде да ги вземат. Колапс на Украйна, това ще се случи. Но виждаме, че се включва и Европа, американците се оттеглят, хвърлят финансовото и друго бреме на европейците и те да се оправят. Германия, моторът на европейския процес вече е в рецесия и какво да очакваме с ЕС, да се разшири ли? Той не е хомогенен в чисто цивилизационен план. Или фондове да чакаме да дойдат у нас? В новите реалности се вижда, че в света започват да се формират различни панрегиони на база цивилизационен признак. Колкото си по-далеч от своето цивилизационно семейство, толкова повече намаляваш демографски“, смята Боян Чуков.

Той допълва, че у нас  управляващите в момента, най вече ПП е филиал на Демократическата партия на САЩ и в момента тя отстъпва на хоризонта на Републиката партия и Доналд Тръмп.

„Докато ние сме в геополитическата орбита на САЩ, ще има битка, но между кадрите на Демократическата партия и Републиканската партия. Скандалът около външния министър например. И обикновените хора разбраха как стават игрите и, че това което им говорят е една димна завеса, зад която си опитват да си скрият срамотиите“, обобщава Чуков.

Боян Чуков е офицер от българското разузнаване. Има инженерно образование. През 80-те и 90-те години на XX в. работи под дипломатическо прикритие в българските посолства в Париж и Мадрид. Специализира в Института за политически науки в Париж (Sciences Po). Бил е член на Националния консултативен съвет към Дипломатическия институт на Министерството на външните работи. Секретар е на Съвета по национална сигурност и външнополитически съветник в две правителства на България – в кабинетите на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език.

Боян Чуков представи книгата си „Матрицата 2. Очертаващите се контури на новия свят“ като част от програмата на „Фоайе на книгата с автограф 2024“, организирано от Регионална библиотека „П.Р.Славейков“.

Кремена Крумова – Попова