Здравеопазване

Зонта клубът във Велико Търново дари електрическа родилна операционна маса

Дамите от Зонта клуба във Велико Търново орисаха на тържеството за Деня на родилната помощ в акушеро-гинекологичното отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ първото бебе за 2018 година. Председателят Анелия Вълева пожела от името на неправителствената организация малкият Симеон Венциславов да расте здрав, щастлив и да радва своите близки. Той се роди на 2 януари в 10.05 часа с тегло 3.080 кг и ръст 50 сантиметра. Момченцето получи като дар от зонтианки комплект сребърни монети и ваучер на стойност 200 лева. Дамите от клуба са сред традиционните дарители на отделението. На този празник те обявиха официално новия си жест – електрическа родилна операционна маса. Тя е на стойност 7 182 лева. Средствата са осигурени от дамите и приятели на тяхната кауза.

   И както повелява традицията на Бабинден най-младата акушерка – 25-годишната Полин Веселинова, поля на доц.д-р Светлозар Стойков да си измие ръцете в знак на уважение за професионализма му. Началникът на отделението поздрави колегите си от двете отделения – акушеро-гинекологично и неонатология и благодари на всички за екипността и всеотдайността. Той отчете повишената раждаемост в отделението – рекордна за последните години и подчерта, че тя се дължи на доверието на пациентите и ръководството на болницата, на  Община Велико Търново, която прави всичко необходимо отделението да е със съвременни стандарти, а градът привлекателен за младите хора. Доц. Стойков изрази специална благодарност и за партньорството на дамите от Зонта клуба, които подкрепят с благотворителната си дейност повишаването на възможностите за диагностика и комфорт в отделението. Към лекарите, сестрите и акушерките в Деня на професионалния им празник висока оценка за тяхната работа даде и д-р Стефан Филев – директор на областната болница във Велико Търново.

1096 са родените в отделението бебета през 2017-а, те са с 14 повече от предходната. 11.3 процента е недоносеността. Най-малкото бебе в неонатологията е било 760 г и в първите 24 часа е транспортирано в Плевен.

За акушерка на 2017-та от Регионалната структура на професионалистите по здравни грижи бе обявена Любка Кръстева. Тя упражнява професията от 9 години, а от две е във Велико Търново. Идва с екипа на доц. д-р Светлозар Стойков и подчерта, че това е голяма чест за нея. Младата акушерка отдава всичката си енергия на майките и бебетата. През миналата година е акуширала на около 400 раждания. За нея всеки жест от родителите е ценен и вече е кръстница на 17 деца, проплакали в ръцете й.

  Водосвет за здраве направи свещеноиконом Славчо Иванов. Децата от група „Пчелица“ на детска градина „Соня“ във Велико Търново честитиха днес професионалния празник на хората, които първи подават ръка на новия живот. Поздравиха ги с песни и стихове. Поднесоха им подаръци и пано, изработени от тях. Малчуганите посетиха и неонатологията, където се запознаха с грижите за малките пациенти на отделението. Със свои изпълнения участниците в тържеството зарадваха и талантите на танцов състав „Търновград“ с художествен ръководител Бонка Бонева.