Любопитно

“Бащино огнище” кани търновчета на патриотичен лагер

“Пътуващото читалище “Бащино огнище” обикаля стотици малки и големи градове в цялата страна, за да представя своите музейни изложби, да провежда патриотични рецитали със стихове на наши поети-класици, кино-прожекции от стари български филми и редица подобни инициативи. “От половин година читалището на колела има свой постоянен дом в базата на ДП “Ученически отдих и спорт” в Шунатица на Боровец, където провеждаме патриотични лагери за деца, и разпалваме тяхното родолюбие”, разказа Ивайло Шопски, организатор на инициативата.

Всяка сутрин, под звуците на националния химн, в строй подрастващи патриоти от цялата страна издигат родния трибагреник на пет-метров пилон в двора на ученическата база. Чрез хайдушки игри, за знаменосец и воевода се избират най-юначните младежи в лагера, които организират децата за беседи в наскоро изградения в лагера музей. ”Имаме зала за безопасност на движението, библиотека, фитнес, направихме  и малък параклис, посветен на светите братя Кирил и Методий. Съвместно с НД “Традиция” преди седмици открихме паметник-чешма” разказва Шопски. До момента една от най-многобройните групи, посетители на лагера са бесарабските българи.

“За да отиде ученик на зелено училище – заплаща такса от 15 лв. към МОН, което дофинансира почивката с допълнителни средства. В цената са включени закуска, обяд, вечеря и нощувка. Това, което правим в лагера е безвъзмездно  – извън таксата за зелено училище, всичко което се случва в лагера е освободено от такса”, уточнява Шопски. Той забелязва, че в последните години туристическите агенции по-агресивно предлагат своите дестинации по школата, а в същото време хотелите в курортите са в пъти по-скъпи от един лагер – и там децата отиват, “за да си изгубят времето и похарчат парите”. Редица места за нощуване с лъскави басейни се предлагат в центъра на Боровец, на по-малко от 3 км от патриотичния лагер.

“Човек като се замисли – в басейна децата ще стоят 20 минути. Нищо не получават за престоя си там, след време навярно няма и да си спомнят. Патриотичният лагер е единственото място у нас, където в момента учениците могат да отидат – да вдигнат сутрин знамето, да участват активно в игри. Ние имаме 26 дка облагороден двор. В него има условия за всички видове спорт, които може да си представите, тенис на маса, волейбол, баскетбол, имаме ринг, който може да се ползва за бокс и борба, имаме “Хайдушка” поляна с препятствия – катерене на въжета, бягане по греди, скачане през дънери – като видят това нещо им се променя представата за ученически лагер”, коментира създателят на пътуващото читалище.

Всяко едно училище може да участва, като потърси контакт с представител на ДП “Ученически отдих и спорт” в РУО или на фейсбук страницата на пътуващото читалище, уточнява Шопски, като е категоричен, че няма директор, който да не е в контакт с представителите на държавното предприятие. “Родителите не знаят, че могат да изпратят децата си за 10 дена на Боровец срещу 150 лв. , а не за два-три дни – за същата сума. И наистина така те ще научат нещо, ще се върнат обогатени, малко по-добри и по-дисциплинирани”, разсъждава ръководителят на “Бащино огнище”