Любопитно

„Бащата” на търновската бира умира ограбен

Михаил Хаджиславчев се ражда в Търново, неговият баща – Никола, строи пивоварна фабрика в старата столица три години, преди да се роди сина му. По семейни причини младежът не завършва висше образование, но участва като запасен офицер в Първата световна война, по примера на своя баща, който пък се включил като доброволец в Освободителната и Сръбско-българската войни. Михаил Хаджиславчев е последният собственик на пивоварната в Търново, като негов е и най-големият принос за развитието й.

Михаил поема ръководството на фабриката, след като навършва своята 30-та годишнина. Баща му умира на следващата 1927 г. Михаил управлява пивоварната повече от успешно. Макар от 1932 г. до 1934 г. годишното производство на бира да спада четири пъти, то до 1944 г. пивопроизводството е в непрекъснат възход, резултат на общото стопанско оживление и личните инвестиции на семейството. Средно – над 4,5 млн. литра бира се бутилират годишно от 103 души персонал.

Пивоварната създава търговски звена в Русе, Плевен, Ловеч, Габрово и други градове. Хаджиславчев следи новостите в пивопроизводството в развити страни, като Германия, Белгия и Чехия, след което ги прилага у нас. Търновецът е избран за на управителния съвет на индустриалците в България и на Ротари клуб – Велико Търново.

През 1947 г. Народното събрание приема Закон за национализацията на частните индустриални и минни предприятия и банки. В този ден всички пивоварни фабрики са национализирани и включени в състава на Държавното индустриално обединение „Хранителна индустрия“. След национализацията през 1947 г., на 16.08.1948 г. пивоварната фабрика е преименувана на Държавна пивоварна фабрика „Балкан”.

Михаил Хаджиславчев умира 15 години, след като е ограбен от държавата, през 1962 г.