Спорт

“Баскетболни Деца” – Hoop Kids се провежда във Велико Търново

Първото издание на образователно-баскетболния летен лагер “Баскетболни Деца” – Hoop Kids стартира от неделя в Спортен комплекс „Ивайло“. 40 деца от цяла България участват в едноседмичния камп. Децата са на възраст от 8 до 17 години, като основната група е от 12 и13-годишни. Пет от тях са момичета, останалите са момчета.  Шестимата треньори посрещнаха участниците в баскетболната зала на стадион „Ивайло“, запознаха ги със седмичната програма и правилата.

Сред участниците са най-полезните състезатели на финалите за момчета до 14 г. – Симеон Димитров „Академик Бултекс 99“, момчета до 12 г. – Александър Гавалюгов „Балкан“ и момичета за 16 г. – Ивайла Георгиева „Черно море Одесос“. С подрастващите работят Мартин Дурчев, Джими Хънт, Александър Дяковски от „Спартак“ (Плевен), Ивайло Стоименов от „Етър- 49“, Николай Костов – скаут и Обри Конърли – от Чикаго, дългогодишен състезател във Финландия. Предвиждат се и лекции с Венцислав Великов – съдия на ФИБА, Инес Субашка – специалист по здравословно хранене и кондиция, ще гостува и баскетболният национал Филип Виденов.

„Първият ден бе подготвителен. Първо ги запознахме с правилата на кампа, после разгледаха всички обекти – залата, закритата лекоатлетическа писта, откритата писта на стадион „Ивайло“. После имаше симулирани мачове за преценка кой в коя група ще попадне – както по умения, така и по възрасти. Програмата ще бъде интензивна, имаме и образователен елемент, сряда ще бъде ден за разглеждане на забележителностите, в събота в „Аркус“ целият ден ще има икономически курс, насочен към спорта. Заниманията ще са в баскетболната зала на стадиона и на игрището в квартал в „Колю Фичето“, разказа Мартин Дурчев.

Програмата предвижда туристическа обиколка на Велико Търново и посещение на аудио-визуалния спектакъл “Звук и светлина”, както и разходка по Самоводската чаршия.