Социални дейности

Барабанна терапия от гост-специалист за децата от ЦСРИ – Велико Търново

Терапевтът Мартин Иванов от Libera institute – Институт за съвременно изкуство и терапия гостува на екипа  на Международна социална служба – България, Център за социална рехабилитация и интеграция във Велико Търново.  Той проведе сесия с 10 деца и техните родители. Те имаха възможността да се докоснат до магията на ритъм терапията или барабанната терапия. Тя оказва позитивен ефект върху много области от развитието на едно дете. Произхождайки от разбирането, че във всеки един от нас съществува ритъма под формата на ударите на сърцето, ритъм терапията създава и развива у децата умения за взаимодействие, за игра, за памет и концентрация, за общуване, за преживяване на много емоции. 

Сред гостите бе и Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново.

Барабанната терапия е древен подход, който използва ритъма за лечение и себеизразяване. От монголските шамани до „минианка“ – лечителите от Западна Африка – терапевтичните ритъм техники са използвани в продължение на хиляди години, за да укрепват и поддържат физическото, умственото и душевното здраве.

Съвременните изследвания днес потвърждават терапевтичния ефект на древните ритъм техники. Последните изследователски наблюдения показват, че свиренето на барабани ускорява физическото лечение, засилва имунната система и създава усещане за добро физическо състояние, освобождаване от емоционална травма и  реинтеграция със себе си.

Други учени демонстрират успокояващия, концентриращ и лекуващ ефект от свиренето на барабани върху болните от Алцхаймер, аутистичните деца, емоционално неуравновесените тийнейджъри, възстановяващите се пристрастени (наркомани, алкохолици), пациенти с травма, затворници и бездомни.

Резултатите от изследванията показват, че свиренето на барабани е ценно спомагателно лечение против стрес, умора, тревога, високо кръвно налягане, астма, хронични болки, артрит, душевни заболявания, мигрени, рак, множествена склероза, болестта на Паркинсон, удар, парализа, емоционални разстройства и широк диапазон от физически неспособности.