Спорт

Банабаков излиза на ринга в Русия през декември

Първата ръкавица на Велико Търново и един от боксовите ни национали Тинко Банабаков се завърна в старата столица вчера с бронзовото отличие от Първенството за мъже и жени от държави членки на ЕС, което се проведе в испанския град Валядолид.

Само минути, преди младият спортист да сподели за слушателите на Общинското радио какви ще са основните му цели през идната година, е получил покана за турнир, който ще се проведе в Русия през декември. „Готов съм, продължавам да се подготвям, ще се радвам да участвам”, коментира състезателят в категория до 52 кг.

„За мен изминалият сезон, бих го определил като прогресивен и в добра посока. Каквото бяхме планирали – успяхме да го изпълним. На този етап с това финално състезание доказахме, че вървим в правилна посока и се стремим за още по-добри резултати занапред”, сподели четирикратният носител на наградата Спортист на годината на Община Велико Търново.

Около 20-на срещи е имал Банабаков през изминалата година, а в бокса всеки мач е квалификация за следващия – ако загубиш един, не продължаваш. Първото изпитание през 2019 г. ще е турнирът „Странджа”, който се очаква да се проведе през февруари. Подготовката по традиция се извършва на Белмекен през януари. През юни има Европейско, а към края на лятото и Световно първенство. „Това са двете основни състезания, върху които ще се фокусираме. И отделно ще участваме и на международни турнири и лагери с чуждестранни отбори, които са подготовка за тези състезания”, уточни Банабаков.

Той често публикува мотивиращи послания на официалната си фен-страница, но най-истинската мотивация, според спортиста е личния пример. „Отдадена, целенасочена работа, непрестанна. Дори когато няма състезания гледам да тренирам, да вземам връх тогава, за да може после да ми е по-лесно”, обясни Банабаков и съветва всеки, който желае да постига успехи да бъде постоянен, да работи здраво, защото без работа няма как да стане. „Няма кратък път, както повечето хора очакват. Искат лесните пътища, да намерят някакъв трик или нещо, с което да излъжат системата, но такъв трик няма. Като цяло за големи резултати се изисква отдадена работа и то – в дългосрочен план. Всичко хубаво изисква време и много труд”, категоричен е шампионът.