Култура

Балетна школа „Класика“ представя в театъра премиерата на спектакъла „Копелия“

Премиерата на балетния спектакъл “Копелия” ще бъде на 18 декември от 18 часа в МДТ “Константин Кисимов” във Велико Търново. Постановката ще представят участниците в Балетна школа „Класика“ към читалище „Надежда 1869“.  Уменията си в балетното изкуство на сцената ще покажат над 40 деца на възраст от 5 до 18 години. Главната роля на Сванилда е поверена на Магдалена Христова, а за Франц, хореографът Марин Удварев е поканил гост – премиер солистът на Старозагорска опера и балет Фиорди Лоха. В ролите на Копелиус и куклата Копелия ще се преобразят Росен Денчев и Василка Велкова. Специално за постановката, школата е подготвила 90 прекрасни костюма, дело на Надежда Николова, както и прекрасни нови декори и мултимедия.

В балетния спектакъл оживява история от малко градче в Галиция. Сванилда очаква своя годеж с Франц, но е разтревожена от вида на красиво непознато момиче, което често стои на прозореца на съседна къща и привлича вниманието на нейния любим. Решена да разбере коя е съперницата й, вечерта заедно с приятелките си влизат тайно в къщата. Момичето се оказва механична кукла с човешки размери, която може да се движи. Нейният създател Копелиус замисля чрез магия да вземе душата на Франц, за да превърне Копелия в живо същество, но Сванилда и нейните приятелки успяват да му попречат.

Спектакълът се реализира с подкрепата на Община Велико Търново, на Старозагорския балет с ръководител Силвия Томова, на читалище „Надежда 1869“ и родители на участниците в БШ „Класика“. Входът за представлението е с покани и зелен сертификат.