Община

Балван отбеляза 135 години от построяването на своята църква

В деня, в който Българската православна църква почита успението на небесния покровител на България и на Велико Търново Свети Иван Рилски, великотърновското село Балван отбеляза 135 години от построяването и освещаването на своята църква. Храмът в селото носи името на светеца. Великотърновският митрополит Григорий отслужи Света литургия и молебен за здраве, осветен бе и празничен курбан.

Десетки жители и гости на селото уважиха празника и се поклониха пред частица от мощите на Св. Иван Рилски, донесена специално за случая. Сред тях бяха заместник-кметът на Старата столица проф. Георги Камарашев, заместник-председателят на Великотърновски общински съвет Калина Широкова, кметът на с. Балван Недьо Георгиев и др.

Строителството на църквата в Балван започва през 1882 година, а на 19 октомври 1883 година тя вече е завършена и осветена. Тъй като това става в деня на Св. Иван Рилски Чудотворец, храмът е наречен на името на небесния покровител.

В края на миналия век започва дарителска кампания за реставрация на църквата. Сградата е ремонтирана, възстановени са и стенописите. Десетки са благодетелите, които даряват средства за каузата.