Любопитно

За първи показват у нас Томичовия псалтир от периода на Търновската книжовна школа

Един от най-ценните ръкописи, запазен от българското Средновековие – Томичовият псалтир, е донесен за първи път у нас. Събитието е по повод 150-годишнината на БАН и ще остане в Националния археологически музей към БАН до 8 декември. 

Молитвената книга е на старобългарски език, изработена от българските монаси от Търновската книжовна школа. Ръкописът се съхранява повече от век в Държавния исторически музей в Москва

Предполага се, че ръкописът е изписан в Килифаревския манастир по поръчка на някой от болярите. Произведението е открито през 1901 година от сръбския професор и колекционер Сима Томич. Съдържа 301 листа във формат фолио. Псалтирът включва песнопенията на Светия пророк и цар Давид. Той е отражение на реална социална ситуация – бубонната чума. Миниатюрите тълкуват и изобразяват словесния текст. Този псалтир съдържа великолепни химнографски произведения – като акатиста на Света Богородица, превеждан от стареца Йоан в Света гора. Илюстриран е с 25-30 миниатюри.

Томичовият псалтир, заедно с Манасиевата хроника и Лондонското евангелие, са най-важните книжовни паметници на XIV в., запазени от епохата на българския цар Иван Александър, известна още като „Втори златен век”.