Образование

Асоциацията на училищата по мода с дискусионен форум във Велико Търново

Членове на Националната асоциация на училищата по мода се събраха  на дискусионен форум във Велико Търново. На срещата ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред професионалното образование и инициативи за сътрудничество.  Ще бъдат представени предприемачи от областта и ще се обяви регламент за междуучилищен конкурс „Модел на месеца”. В състезанието ще се съревновават ученици от Гимназията по моден дизайн във Велико Търново и професионалните гимназии по облекло в Русе и Разград. Очаква се в конференцията да се включат 40  директори, зам.-директори и преподаватели от страната.

Акцент в разговорите ще бъде и осъвременяването на държавните квалификационни изпити. Те трябва да отговарят на новите учебни планове, каза председателят на Асоциацията Росица Димитрова. По нейни думи предизвикателствата са свързани с привличане на младите хора към овладяване на умения и навици за дадена професия. „Пазарът на труда предлага много възможности и когато младите хора имат специалност, придобита в професионално училище, ще бъдат конкурентоспособни на вътрешния и международния пазар и ще съумеят да намерят своето място с добро заплащане”, коментира Иванова.

В срещата участва и ПГ по моден дизайн във Велико Търново. На форума директорът на училището Боряна Мочева ще обяви регламента на конкурса „Модел на месеца”, който ще се провежда по нейна инициатива. „Идеята е учениците от направленията моден дизайн, облекло, учебна практика по рисуване да направят проекти по зададена тема. Творбите ще се публикуват във фейсбук страница. За победител ще се избира  авторът, получил най-много харесвания. По-късно ще бъде излъчен победител на годината, а през месец юни моделите на всички участници в конкурса ще бъдат показани в изложба в трите града”, обясни Мочева.  По думите й наградата за победителя е изненада, но ще бъде стимулираща.

Програмата утре продължава с уъркшоп в ПГ по моден дизайн. Боряна Мочева и колегата й Галина Николова ще демонстрират пред гостите техники от занаятите рисувана коприна и иглонабиване.