Любопитно

Асен Станев: „Българинът разбира от уиски и то формира голяма част от покупките му целогодишно“

Асен Станев е собственик на фирма, официален представител в България на редица независими и семейни дестилерии от различни страни – Шотландия, Ирландия, САЩ, през Япония, Англия и Франция до Австралия и Индия. Той гостува вчера, 1 декември във Велико Търново, за да потопи посетителите на Винения център на Самоводската чаршия в света на „течното злато“.

Уискито не е само страст и професия, той и истинско вълшебство за сетивата, казват ценителите на напитката. А вчера най-заинтересованите можеха да опитат четири 12-годишни сингъл малц скоч уискита.

„Българинът разбира от уиски. То е сравнително традиционна високоалкохолна напитка за него. Като статистика представлява най-големият дял от продажбите на вносни напитки контактували с дъб. Българинът посяга към уискито и то формира голяма част от неговите покупки целогодишно, не само сезонно”, поясни за Общинското радио Асен Станев.

И в този ред на мисли става ясно, че в света на сингъл малц уискита и в света на виното, има нещо сходно. А именно, че разнообразието в предлагането, в стилистиката,  в характера е огромно и именно чрез тейстинги и дегустации, потребителят се запознава и ориентира по-добре в лабиринта от етикети, както и с новите лимитирани и интересни неща, които са на българския пазар. Така опитвайки, той прави своя информиран избор.

„Като цяло уиски се пие по всяко време. Различните стилове се пият по различен начин, в различни сезони, различно време. Хубавите уискита се комбинират с храни, в които няма само белтъци като сирена или ядки. Най-добри са месата, може и шоколадови бонбони, но безмлечни. Във високоалкохолните напитки няма киселини и те могат да отмият онзи филм, който се създава от белтъците на езика и се блокират вкусовите рецептори”, казва Станев.

Най-голямата страна производител на уиски е Индия.

„Тя е и най-големият консуматор, защото там живеят над 1 млрд. души. А най-големият консуматор на сингъл малц уискита в света и като стойности на глава от населението е Франция, повече дори от Англия и Шотландия, защото и там като в България има и домашно производство на уиски. Най-голямото разнообразие на сингъл малц уискита е в Шотландия, следвана от САЩ, Ирландия, Франция и др.”, допълва специалистът.

И още. От малцовото уиски може да се очаква качество. И ако цената на масовите високоалкохолни напитки е около 20 лева за 700 мл, то малцовите започват от 40 лева и нагоре. А най-скъпата бутилка уиски струва стотици хиляди лева.

Кремена Крумова – Попова