Култура

Със седмица на книгата стартира „Арт лято“

60 % от финансирането таз годишното издание на проекта “Арт лято” в размер на 7100 лв. е осигурено от общинската програма “Изкуство и култура”, информира Николай Зарков, един от организаторите на проявата. Програмата включва над 30 различни изложби, концерти, спектакли и представяния на книги, а официалното откриване е насрочено за 2 юни от 20:00ч. Събитието стартира на откритата сцена до ХГ “Борис Денев” със седмица на книгата от 5 до 11 юли. Шестима автори ще се срещнат с търновската публика в рамките на книжната седмица.

Седмицата на книгата започва с представяне на стихосбирката “Има ли по-рано от сега” на Ралица Генчева. На следващия ден младата авторка Деси Нико ще проведе уъркшоп “стиска ли ти да бъдеш писател за час”. В сряда на сцената излиза Александър Христов, който ще представи своята дебютна стихосбирка “Крайпътна обител”, а в четвъртък отворена дискусия на тема “Как да издадеш книга” ще повдигнат издателите БГКНИГА и създателите на проекта “Фабрика за книги”. В последния ден на литературния форум Борислав Борисов ще разговаря с търновските читатели за “Книгите  – живи същества”.

В неделя – на 11 юни, ще бъде организиран благотворителен книжен базар, в който всеки желаещ може да се включи, като доброволец или с дарение на стари книги. Събраните средства от базара ще бъдат предоставени за осъвременяване на фонда на библиотеката в читалище “Надежда”, уточняват организаторите. Програмата на “Арт лято” ще продължи до средата на септември.