Любопитно

Аристотел създал фалшивите новини

Аристотел е сред най-ярките гении на Античността, наричат го „Баща на науката“. Той проучва буквално всичко, което може за времето си. 

През 343 г. пр. Хр. Филип Македонски го кани да бъде учител на 13-годишния му син Александър. Древният философ обучава бъдещия господар на света с безценни съвети, като възпитава у него любов към биологията и медицината. Години по-късно Александър Велики сам назначава лечение на болните или ранени свои приятели и любовници. Макар на война, Македонски редовно получава доставки с книги за четене, а като благодарност към учителя – му праща редки животински и ботанически видове от земите, които никой преди него не знаел, че съществуват.

Така Аристотел пише първите учебници по зоология, а през следващите 2000 г. всички останали учени просто ги преписват – по метода copy/paste, който за съжаление е действащият еталон в журналистиката днес. В своята „За частите на животните” великият мислител казва:

Паякът има шест крака

Две хилядолетия мързеливите преписват. Едва през 19 в. френският биолог Лемарк се оказва първият, който си прави труда да преброи краката на паяка.

А те … са осем.

Излъгал ли е Аристотел? Очевидно, да. Дали се е объркал – надали. Все пак, той притежава най-богатата колекция от биологични видове за времето си. Няма начин да не е броил краката на паяците, които са буквално навсякъде. Погледнете в ъгъла на стаята си – убедете се сами, че е прекалено лесно. Ако го направите – вече сте сред малцината, които са. Хиляди от онези, които са в учебниците по история, не са си дали зор.

Така и днес рядко проверяваме информацията с която ни залива интернет,

колкото и да е лесно. Има такива, които обичат да придават важност на безумиците, които бълват, като ни уверяват, че „всички знаят”, „всеизвестно е”, „истината е такава” и прочее. По тези изрази ще познаете онези, които умишлено опитват да ви манипулират и излъжат. Явно е, че няма нищо всеизвестно, нито пък безспорно.

Истината е квантово понятие. Тя може да се изменя, така какво еволюира самият човек. Лъжата става истина, ако се повтаря достатъчно дълго.