Съд

Арестуван и с повдигнато обвинение е мъжът, отглеждал кучетата, които разкъсаха жена в Долна Оряховица

Арестуван е стопанинът на кучетата, които  нахапаха до смърт 40-годишна жена в Долна Оряховица. Срещу него е повдигнато обвинение по член 325 „в“ от Наказателния кодекс, който предвижда  – наказание за всяко лице, под чиито грижи се намира гръбначно животно, което причини телесна повреда и в резултат последва смърт на друго лице. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до 5 години и глоба до 10 хил. лева. Това съобщи наблюдаващият прокурор Даниела Харитонова. Тя обясни, че  трагичният инцидент е станал с участието на 5 кучета, които вече са евтанизирани и предстои да се установи дали у тях има съдържание на човешки биологичен материал от починалата. Собственикът на животните е в чужбина и по законов ред ще бъде призован да даде показания. Той периодично и трайно пребивава в чужбина със семейството си, отглеждал е до 10-15 кучета през годините, за които има сигнали, че са се разхождали свободно из градчето. Позволил е на гледача да живее в имота му срещу това да се грижи за кучетата, като е осигурявал пари за прехраната им, допълни Харитонова.

Кучетата не са регистрирани, но не са били безстопанствени. Затова Окръжната прокуратура във Велико Търново се е самосезирала по линия на административния надзор за проверка дали отговорните институции и местните власти са  спазили задълженията  си съгласно Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинската дейност и съответните наредби, съобщи  говорителят на Окръжната прокуратура Илиан Благоев.

15-годишното непълнолетно дете на починалата жена ще продължи да бъде отглеждано от нейните родители, уточниха  от прокуратурата.

Тялото на жената, която е работила като санитарка в горнооряховската болница, беше  намерено на 30 март сутринта на черен път в покрайнините на Долна Оряховица. Първоначалната версия е била за умишлено убийство, но съдебно-медицинската експертиза установява, че смъртта е  в резултат на обилна кръвозагуба, настъпила от многобройни травми, причинени от кучетата.