Денят Прокуратура

Арестувани са двамата шофьори на катастрофиралия румънски автобус, превозват с хеликоптери пострадалите

Арестувани са двамата шофьори на румънския автобус, който участва в катастрофата с четири жертви на пътя Русе- Велико Търново. Пробите им за алкохол са отрицателни. Това съобщиха от  Окръжна прокуратура-Велико Търново.
Под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново се провежда разследването по досъдебно производство във връзка с настъпило тежко пътнотранспортно произшествие, при което е причинена смъртта на четири души и телесни повреди на осем души. Катастрофата е станала на главен път Русе – Велико Търново, съобщават от държавното обвинение.

По предложение на Христо Христов, окръжен прокурор на ОП-Велико Търново до Главен прокурор на Република България, досъдебното производство е възложено за разследване на следователи при Национална следствена служба. Касае за случай с изключителна фактическа и правна сложност на разследването с оглед обстоятелството, че от престъплението са пострадали общо дванадесет лица – пътници в обществен транспорт, които са  чуждестранни граждани на Р. Румъния и Р. Турция.

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие, относно настъпило на  06.08.2022 г. около 02.00 часа,  на първокласен път Русе –В. Търново, в землището на с. Крушето, общ. Горна Оряховица, пътнотранспортно произшествие между автобус „Мерцедес“ с румънска регистрация и спрял в крайпътна отбивка лек автомобил „Пежо-206“ с регистрация на Кралство Нидерландия, в резултат на което е причинена  смъртта на повече от едно лице – пътуващите в пътническия автобус трима румънски граждани и един турски гражданин – престъпление по чл. 343, ал.3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК, съобщават от прокуратурата.

Установено е, че в автобуса са пътували 24 пътника и двама водачи. На място на произшествието са загинали трима души, а четвъртият е починал в реанимация. Пострадали са осем лица – пътуващи в автобуса. Пътуващите в лекия автомобил не са били в колата и от тях няма пострадали.

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествието, иззети са моторните превозни средства, участници в ПТП, следи и предмети, имащи значение за делото, извършени са  разпити  на свидетели, приобщени са документи, съобщават от държавното обвинение.

Двамата водачи на автобуса са задържани за 24 часа. Пробите за алкохол на шофьорите са отрицателни.

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново.

Междувременно въздушни линейки на Румъния транспортират от летище Горна Оряховица ранените при катастрофата с румънския автобус. Пациентите, които бяха стабилизирани и оперирани в Търново непосредствено след среднощния инцидент, се докарват с линейки до пистата, където ги очакват румънските екипи. 5-те медицински хеликоптера на северната ни съседка вземат пострадалите си сънародници и лечението им ще продължи в техни болници.

В болницата във Велико Търново бяха настанени седем души – трима от тях турски граждани, четирима – румънски. На място е пристигнал консулът на Румъния в България, който е благодарил на лекарските екипи за бързата реакция.

Трима души загинаха на място в катастрофата. Още един почина по-късно в реанимация.