Здравеопазване

 Април е месец за повишаване на информираността относно цезаровото сечение  

 Организира се всяка година от Международната мрежа за информираност за цезаровото сечение ( ICAN ), чиято мисия е да подобри здравето на майките и децата чрез намаляване на предотвратимите оперативни раждания чрез образование, подпомагане на тяхното възстановяване след цезарово сечение и застъпничество за естествено раждане след секцио (VBAC)

Процентът на бебетата, родени по оперативен път нараства значително през последните години и България не прави изключение от тази тенденция. По данни на Евростат от 2017 г. нашата страна е на трето място по брой оперативни раждания в Европейския съюз с 41.3 % , а преди нас са само  Кипър и Румъния.

Причините за това покачване са широко обсъждани и може да се дължат на много фактори. Те включват увеличение на ражданията за втори, трети или последващ път, увеличаване на процента на бременни жени със затлъстяване и увеличаване на броя на бременни жени над 35-годишна възраст. Индуцираните раждания ( стимулирани с медикамент – най- често Окситоцин ) също са по-чести и се свързват с увеличения брой оперативни раждания. Съчетанието на тези фактори с тенденцията за предпочитание на оперативните пред вагиналните раждания от страна на доставчиците на здравни услуги и здравноосигурителните дружества ясно води до този по-висок процент.

Липсва и осведоменост при майките, че цезаровото сечение е  коремна  операция, която носи своите потенциални усложнения. Тя може да доведе до повишен риск от инфекция, образуване на тромби, интензивна по-продължителна болка и повторно приемане в болницата, коментират специалисти.