Съд

Апелативният съд потвърди 6 години затвор за горнооряховчанин заради смъртта на пешеходец

Великотърновският апелативен съд потвърди присъда на Окръжен съд – Велико Търново в частта, в която подсъдимият Борис Д. е признат за виновен и осъден на 6 години лишаване от свобода за причинена смърт по непредпазливост, в следствие на допуснато ПТП. Със своята присъда Окръжен съд – Велико Търново е признал подсъдимия Борис Д. Д. (р.1986г.) от Горна Оряховица за виновен в това, че на 08.10.2016 г., около 16 часа, в гр. Горна Оряховица, на ул. „Васил Левски“ до н. 2А, при управление на МПС – лек автомобил „Мерцедес CLS 320“ с великотърновска регистрация, собственост на Г. Н. Л. от гр. Горна Оряховица, движейки се със скорост от 99,8 км./ч. нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на Тодор Г.Д. (р. 1945г.) от гр. Горна Оряховица, като деянието е извършено на пешеходна пътека.

Окръжен съд – Велико Търново е определил наказание от девет години лишаване от свобода, което на основание съкратено съдебно следствие редуцирал до 6 години лишаване от свобода, които подсъдимият да изтърпи при първоначален строг режим. Със същата присъда, подсъдимият се лишава от право да управлява МПС за срок от 9 години.

Срещу присъдата е била подадена жалба от процесуалния представител на подсъдимия, на основание на която е образувано ВНОХД 48/2017 г. в Апелативен съд – Велико Търново. В жалбата се правят оплаквания за допуснато процесуално нарушение и явна несправедливост на наложеното наказание.

Съставът на въззивния съд е намерил жалбата за изцяло неоснователна. Според него не са отчетени като отегчаващи отговорността обстоятелства следните такива: скоростта с която е управлявал лекия автомобил, е почти два пъти по – голяма като стойност над максимално допустимата за управление на автомобил в населено място, ПТП става на оживено място, с утежнен трафик на автомобили и пешеходци.

Въззивният съд е изменил присъдата на ВТОС единствено в частта, в която режимът на изтърпяване на наказанието е определен като „строг“, като вместо това го е изменил на „общ“, както и по отношение на определения тип затворническо заведение, в който да се търпи наказанието, тъй като с измененията в НПК съдът вече няма правомощия да определя това.

Решението на ВТАС подлежи на обжалване и протест пред ВКС.