Съд

Апелативен съд-Велико Търново получи почетния плакет на Министерството на правосъдието

20 години от възстановяването и 140 години от създаването си чества днес Апелативен съд-Велико Търново. Тържественото събрание се проведе в сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание”.

„Апелативният съд във Велико Търново за трета поредна година е втори по натовареност след този в София. Успяваме с общи усилия, макар и в умален състав, да правораздаваме в интерес на обществото. Искаме да покажем на обществото, че съдебната система работи и е от най-работещите системи в периода на прехода. Даваме всичко от нас, лишаваме семействата си от своето внимание, за да получат гражданите това, за което са дошли в Съда”, подчерта Янко Янев, административен ръководител на институцията.

Той получи почетния плакет на Министерството на правосъдието от заместник-ресорния министър Десислава Ахладова, която прочете поздравителен адрес от Цецка Цачева. „В цялата история на правораздаването у нас Великотърновският апелативен съд има своето знаково място, отредено му във времето заради особената роля, която дълги години е имал в българската правна система. Уважаеми колеги, като ви честитя празника, пожелавам основните приоритети да бъдат скоро поставени в графа „изпълнени”, акцентира Ахладова. От името на министъра на правосъдието тя пожела улесняване на достъпа на гражданите до правосъдие, навлизане на информационните технологии в работата на съдилищата и полагане на основите на електронното правосъдие – задачи, които да се превърнат във водещи през следващата година.

Празника уважи кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. Той благодари на всички служители на Апелативния съд, на екипите, ангажирани в системата, и им благодари за това, че издигат авторитета на старата българска столица.

Сред гостите на тържественото събитие бяха още заместник-председателите на Върховния касационен съд Павлина Панова и Светла Димитрова, Боян Магдалинчев, представляващ на Висшия съдебен съвет, Апелативният прокурор и ръководител на Апелативна прокуратура-Велико Търново Огнян Бесарболиев, бивши и настоящи съдии от Апелативен съд-Велико Търново и др.

Трио флейтистки от СУ „Емилиян Станев” отправи музикален поздрав към присъстващите, своето приветствие отправи и историкът проф. Милко Палангурски. Свои спомени пред аудиторията сподели и първият председател на Апелативен съд-Велико Търново Здравко Трифонов.

В музея „Възраждане и Учредително събрание” е подредена и изложба с документи, свързани със съдебната власт във Велико Търново. Експонатите са подбрани от Катя Митова-Ганева от отдел „Нова и най-нова история” в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Сред тях са интересни документи, свързани с известния съдия и адвокат Марко Тотев. В изложбата се откроява и печатът на Съдебния съвет на временното руско управление от 1877 г. – практически първият печат на съдебната власт на свободна България.